Erişilebilirlik

Discovery Fırlatıldı


Amerikan uzay dolmuşu Discovery Florida'daki Kennedy Uzay Üssü'nden fırlatıldı.

Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, uzay dolmuşu Discovery’nin dış yakıt tankını kaplayan yalıtım malzemesinde bulunan çatlağa rağmen, aracın bugün fırlatılmasına karar vermişti.

Discovery’nin fırlatılması Florida’da Cumartesi gününden bu yana devam eden kötü hava koşulları nedeniyle erteleniyordu. Pazar günkü ertelemenin ardından, aracın yalıtımında çatlak belirlendi.

Discovery’nin bu uçuşu, üç yıl önceki Columbia kazasından bu yana yapılan ikinci uzay dolmuşu seferi olacak. Columbia’nın uzaydan dönüşü sırasında atmosfere girerken parçalanması, araçtaki yedi astronotun ölümüne yol açmıştı. Kaza, kopan bir yalıtım maddesinin aracın kanat bölümüne çarpması sonucu meydana gelmişti.

Discovery'deki astronotlar, dünya çevresinde yörüngede bulunan uluslararası uzay istasyonuna ikmal malzemesi götürecek ve uzayda onarım çalışmaları yapacak. Ayrıca Discovery’le uzaya gidecek Alman astronot Thomas Reiter uzay istasyonunda kalacak. Böylece uluslararası istasyonundaki uzay adamlarının sayısı Columbia kazasından bu yana ilk kez üç’e çıkmış olacak

XS
SM
MD
LG