Erişilebilirlik

Irak'la İkinci Sınır Kapısı Açılacak


Ankara’da temaslarda bulunan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bölge ülkelerinin Irak’ın içişlerine karışmasını istemediklerini söyledi ve “Irak, Iraklılara bırakılmalı” dedi.

Ankara’da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelen Zebari, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüşmesinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Üç günlük resmi bir ziyaret için Türkiye’de bulunan Irak Dışişleri Bakanı, basın toplantısında Ankara’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı ve Irak’ta yeni hükümetin kurulmasının ardından, farklı bir durumun söz konusu olduğunu söyledi.

Zebari, “çünkü artık anayasa uygun, seçilmiş bir hükümet dört yıllığına işbaşında” diye konuştu. Abdullah Gül’ü Bağdat’a davet ettiğini söyleyen Irak Dışişleri Bakanı, Gül’le yaptığı görüşmede, terör örgütü PKK, sınır güvenliği, ticaret ve sınır kapıları konularını ele aldıklarını belirtti.

Zebari, bu çerçevede iki ülke arasında ikinci bir sınır kapısının açılmasını kararlaştırdıklarını söyleyerek, böylelikle ticaretin daha da gelişeceğini kaydetti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Iraklı Bakan, Gül ile yaptığı görüşmede Irak- Amerika ve Türkiye arasındaki üçlü mekanizmanın yakın bir gelecekte yeniden canlandırılacağını söyledi. Zebari yeni hükümetle Irak’taki zorlukların daha kolay aşılacağına inandığını vurguladı.

Bazı bölge ülkelerinin Irak’ın içişlerine karışmasından duyduğu rahatsızlığı dile getiren Hoşyar Zebari, Irak’ın Irak’a bırakılması gerektiğini ve İran'da 8-9 Temmuz tarihlerinde yapılacak Irak'a Komşu Ülkeler toplantısında bu beklentinin dile getirileceğini belirtti. Türkiye'nin daha önce birçok kez Irak'a ilettiği terör örgütü PKK mensupları listesine ilişkin soru üzerine Zebari, Irak hükümetinin, nedeni ne olursa olsun Irak sınırları içinde komşu ülkelerin güvenliğine tehlike oluşturacak bir davranışı kabul etmediğini söyledi.

Türkiye tarafından kendilerine bir liste verildiğini doğrulayan Iraklı Bakan, ''Buradaki zorluk, bu şahısların güvenlik güçlerinin denetimi altındaki bölgelerde bulunmaması. Bu nedenle talimatların yerine getirilmesi de gecikiyor'' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise, Irak'ın zor bir dönemden geçtiğini söyledi. Zebari ile bir mutabakat muhtırası imzaladıklarını açıklayan Gül buna göre iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında işbirliği ve değişim mekanizmalarının kurulacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün yanı sıra bugün Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan’la da görüşen Zebari’nin “sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz, sizin güvenliğinizi ihmal ettiğimizi sanmayın” dediği öğrenildi.

Türkiye ziyaretini yarın da sürdürecek olan Hoşyar Zebari, Irak'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nu da hizmete açacak.

Bu arada, bugün Ankara’nın tek önemli konuğu Irak Dışişleri Bakanı değildi. Ankara, Atina ve Lefkoşa’yı kapsayan bir tura çıkan, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari de Ankara’da Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü.

Görüşmenin ardından kısa bir açıklama yapan Gambari, “Elde ettiğim sonuçları Genel Sekreter'e ileteceğim. Bundan sonra ne yapılacağına o karar verecek'' diye konuştu. Görüşmeye ilişkin bilgi veren Dışişleri Bakanlığı kaynakları da Gül’ün, Gambari'ye, ''Türkiye'nin Birleşmiş Milletler çerçevesinde her türlü çabaya, her türlü desteği vermeye devam edeceği'' mesajını ilettiğini söylediler.

XS
SM
MD
LG