Erişilebilirlik

Kongre'den Beyaz Saray'a Destek


Kongre üyeleri, Guantanamo’da tutulan terör zanlılarının yargılanmasına olanak tanıyacak yasa tasarısının hazırlanmasında Beyaz Saray’la işbirliği yapacaklarını açıkladı.

Geçen hafta Anayasa Mahkemesi zanlıları askeri komisyonlarda yargılamak isteyen Bush Yönetimi’nin planını reddetmişti. Cumhuriyetçi ve Demokrat partiden senatörler dün yaptıkları çağrıyla konunun biran önce görüşülmeye başlamasını istedi.

Cumhuriyetçi Senatör Arlen Specter, konuyla ilgili olarak Senato Adalet ve Silahlı Kuvvetler komisyonlarının önümüzdeki haftalarda toplantılar yapacağını bildirdi. Demokrat Senatör Carl Levin, Anayasa Mahkemesi’nin kararının Başkan Bush’un yetkilerini aştığı anlamına geldiğini söyledi.

Başkan Bush ise hala Kongre’nin düşman savaşçı olarak adlandırılan terör zanlılarının askeri komisyonlarda yargılanmasına olanak tanıyacak bir yasa çıkartabileceğine inanıyor. Başkan Bush 11 Eylül 2001 tarihindeki terör saldırılarından bu yana, kendisine tanındığını savunduğu yetkilerle terörle savaşı yürütüyor. Ancak Anayasa Mahkemesinin geçen haftaki kararı Başkan’ın savaş zamanı yetkilerine önemli kısıtlama getirdi.

Demokrat Senatör Jack Reed, mahkemenin kararını desteklediğini şöyle açıkladı.

“Başkan, başkumandan olarak yetkilerini kullandığını savunuyordu. Ancak Anayasa Mahkemesi bu gidişe dur diyerek yerinde bir adım attı.”

Anayasa Mahkemesi verdiği kararla, askeri komisyonların doğrudan askeri mahkemelere bağlı olmasını, ya da Kongre’nin bu komisyonlara izin vermesi gerektiğini bildirdi. Fox Televizyonu’nun sorularını yanıtlayan Senatör Reed, Kongre’deki Cumhuriyetçi ve Demokratların birlikte çalışarak çıkartacakları kanunla terör zanlılarının Bush Yönetimi’nin istediği şekilde yargılamasına olanak tanıyacağını söyledi.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsay Graham, terör zanlılarına, taraf olmadıkları bir uluslar arası anlaşmanın korumasından yararlandırılmaması gerektiği görüşünde.

“Burada ülkemiz için asıl soru şudur: Cenevre sözleşmesine taraf olmayan, anlaşmayı reddeden, askerlerimizi öldüren el Kaide üyelerine bu anlaşmanın sağladığı koruma kalkanı tanınmalı mıdır? Bu soruya benim yanıtım hayır...”

Anayasa Mahkemesi’nin terör zanlılarıyla ilgili kararı Bush Yönetimine, mahkeme kararı olmaksızın bazı kişilerin uluslar arası telefon görüşmelerinin dinlenmesi de dahil, birçok uygulamasında güçlük yaratacağı sanılıyor.

XS
SM
MD
LG