Erişilebilirlik

Iraklı Sünni Milletvekillerinden Boykot


Irak Parlamentosunun Sünni Arap üyeleri, dün Bağdat’ta kaçırılan Sünni kadın üye serbest bırakılmadıkça, Parlamento çalışmalarını boykot edeceklerini açıkladı.

Bugün de meclisin Şii üyelerinden biri, suikast girişimine hedef oldu ve yara almadan kurtuldu. Milletvekilinin bulunduğu araç, Bağdat’ın Karrada kesiminden geçtiği sırada yolda bir bomba patladı.

Yine bugün Bağdat’ta ve kuzeyde, Kerkük yakınındaki Reşad kasabasında çıkan şiddet olaylarında en az dört kişi öldü.

'Zerkavi Bilinmeyen Bir Yere Gömüldü'

Bu arada Iraklı yetkililer, 7 Haziran günü bir Amerikan hava saldırısında öldürülen El Kaide’nin Irak’taki lideri Ebu Musab El Zerkavi’nin cenazesinin, Irak’ta açıklanmayan bir yerde kaldırıldığını açıkladı.

Zerkavi’nin ailesi, cenazesinin ülkesi olan Ürdün’de kaldırılmak üzere kendilerine verilmesini istemişti. Ancak Ürdün hükümeti, bu isteği güvenlik gerekçesiyle reddetmişti. Irak’taki Amerikan askeri yetkilileri de Zerkavi’nin gömüldüğünü doğruladı, ancak ayrıntılı bilgi vermedi.

Saddam Hüseyin'in Karısı 'En Çok Arananlar' Listesinde

Bu arada Irak hükümeti, eski devlet başkanı Saddam Hüseyin’in karısı ve en büyük kızını ülkede en çok aranan kişiler listesine aldı. Bu listede toplam 41 kişi bulunuyor.

Saddam’ın kızı, insanlık suçu işlemekle suçlanan babasının mahkemedeki savunması konusunda, önemli rol oynuyor. Annesi Sacide Hayrullah Tulfa’nın ise, Katar’da oturduğu sanılıyor.

Arananlar listesinde, Ebu Musab El Zerkavi’nin öldürülmesinden sonra Irak’ta El Kaide’nin liderliğini üstlendiği bildirilen Ebu Eyüp el Masri de bulunuyor.
Irak Ulusal Güvenlik Başdanışmanı Muvaffak el Rubai, listenin, Irak halkının, düşmanlarını tam olarak bilmesi için yayınlandığını açıkladı ve yabancı ülkeleri, bu kişileri adil olarak yargılanmak üzere Irak’a vermeye çağırdı.

Listedekiler arasında, Saddam Hüseyin’in baş yardımcısı, Sünnilerin direniş hareketini mali olarak destekleyen kişi olduğu sanılan İzzet İbrahim el Duri de bulunuyor.
XS
SM
MD
LG