Erişilebilirlik

29 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Ortadoğu’da yaşanan son gerginliğin gerçek sorumlusunun Hamas olduğunu öne sürüyor. Gazeteye göre, Hamas’ın iki İsrail askerini öldürüp bir İsrail askerini kaçırması, İsrail’in Gazze operasyonunu haklı kılıyor. Ancak gazete, operasyonun sınırlı tutulmasını istiyor, aksi taktirde bölgede barış umudunun tamamen yok olacağı uyarısında bulunuyor:

"İşler böyle giderse, Filistinliler bundan sonra Hamas’ın bitmek tükenmek bilmeyen kışkırtmaları ve İsrail’in müdahaleleri arasında sıkışıp kalacak. Bu nedenle işlerin böyle gitmesine müsaade edilmemelidir. Ve bu mesajı Hamas’a verecek tek ülke İsrail olmamalıdır."

Los Angeles Times ise İsrail’in Gazze’ye düzenlediği operasyonun, Filistin’deki ılımlı kesimleri daha da zayıflatacağı yorumunda bulunuyor. Bazı Hamas liderlerinin, Devlet Başkanı Mahmut Abbas’la birlikte İsrail’in varlığını tanıma yönünde görüşmeler yaptığını hatırlatan gazete, İsrail’e, operasyon sırasında temkinli davranması çağrısında bulunuyor:

"İsrail hükümeti ne kadar haklı olursa olsun, ordunun Gazze’deki altyapı tesislerini imha etmesi ve Filistinli bakanlarla milletvekillerini tutuklaması yanlıştır. Bu tür hareketler Filistinlilerin daha da radikal tavır takınmasına ve Filistin hükümeti içindeki ılımlı kesimlerin etkisiz kalmasına yolaçar. Bu nedenle, Bush yönetimi ve diğer ülkeler İsrail’den temkinli davranmasını istiyor. Kimse İsrail’in haklılığını ve tepki göstermesini sorgulamıyor. Sadece bu tepkinin şiddet döngüsünü sona erdirme umudunu yok edecek ölçüde orantısız olmamasını istiyor."

USA Today gazetesi, Pazar günü Meksika’da yapılacak devlet başkanlığı seçimini demokrasi açısından önemli bir aşama olarak değerlendiriyor. Merkez solu temsil eden Lopez Obrador ile merkez sağın adayı Felipe Calderon arasındaki seçim yarışının başa baş geçtiğini belirten gazete, Meksika’da demokrasinin gelişmesine rağmen ekonomik sorunları hala ağırlığını hissettirdiğine dikkat çekiyor:

"Meksika ekonomisinin hızla verimliliğini ve rekabet gücünü artırması gerekiyor. Yıllık yüzde 4’lük büyüme hızı, Asya ülkelerine göre, çok gerilerde kalıyor. Amerika’ya akın eden Meksikalı işçilerin her yıl gönderdiği 20 milyar Dolar kısa vadede azalacak gibi görünmüyor. Ama Meksika ekonomisi, Tayvan ve Güney Kore’nin kadar büyüyebilirse, Meksikalılar başka ülkelerde iş aramak zorunda kalmaz."

Boston Globe, Çin’in kuralsız bir kapitalistleşme süreci yaşamasının global askeri denge ve insan hakları üzerinde olumsuz bir etki yarattığını yazıyor. Çin’in Sudan, Burma, Nepal ve İran gibi ülkelere silah sattığını hatırlatan gazete, Pekin hükümetinin bu ülkelerle kurduğu ekonomik ilişkilere de dikkat çekiyor:

"Çin, bir milyar Dolar'ı aşkın silah ihracatıyla bu sektördeki en önemli ülkelerden biri. Buna rağmen, baskıcı rejimlere silah satılmamasını öngören uluslararası anlaşmayı imzalamayan tek büyük silah üreticisi de Çin. Pekin hükümeti bu tavrını değiştirmediği sürece Avrupa Birliği ve Amerika’nın Tianenman olayları sonrasında Çin’e uygulamaya başladığı silah ambargosu da devam etmelidir."
XS
SM
MD
LG