Erişilebilirlik

28 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Türkiye’de 17 Mayıs’ta düzenlenen Danıştay saldırısının, eylemi gerçekleştiren Alpaslan Arslan’ın yakalanmasına rağmen, hala aydınlanmadığını yazıyor. Karl Vick imzalı haberde, Türk basının Aslan’ı başlangıçta İslamcı örgütlerle ilişkilendirdiği hatırlatılıyor ancak daha sonra milliyetçi örgütler ve emekli askerlerle bağlantısının ortaya çıktığı vurgulanıyor.

"Türban kararı nedeniyle Danıştay’a saldırı düzenlenmesi bu konudaki gerginliği daha da artırdı. Ancak, Arslan’ın geçmişi olayda derin devletin parmağı olabileceği kuşkusunu da gündeme getirdi. Susurluk Komisyonu üyesi Fikri Sağlar, saldırının kamuoyunun AKP hükümetine karşı tepki göstermesi amacıyla düzenlenmiş olabileceğini söylüyor. Sağlar, AKP’nin parlamentoda üçte ikilik bir çoğunluğu elinde tuttuğunu hatırlatıyor ve bunun da laik kesim için büyük önem taşıyan cumhurbaşkanlığı makamına başbakan Erdoğan’ın seçilmesi ihtimalini artırdığına dikkat çekiyor."

Washington Times, Türkiye’nin Washington büyükelçisi Nabi Şensoy’un PKK ile ilgili bir açıklamasına yer veriyor. Habere göre, gazetenin yöneticileri ve yazarlarıyla görüşen Şensoy, Iraklı Kürtlerin PKK’ya barınma imkanı ve silah sağladığını ileri sürdü. Amerika’nın Iraklı Kürt liderler üzerindeki etkisini kullanmasını isteyen büyükelçi Bush yönetiminin her türlü teröre karşı mücadele sözü verdiğini hatırlattı.

"Şensoy, Türk hükümetinin Amerikan askerlerinin Irak’ın diğer bölgelerinde yaşadığı önemli güvenlik sorunlarının farkında olduğunu ve PKK’ya karşı bir askeri harekat beklenmediğini belirtti. Ayrıca Amerika’nın PKK’nın Batı Avrupa’daki mali kaynaklarının kesilmesi konusunda yardımcı olduğunu da vurguladı. Ancak Şensoy, PKK’yla ilişkilerinin kesmeleri için Washington’un Irak’taki Kürt müttefikleri üzerindeki etkisini kullanmasını istedi."

New York Times, Irak’ta hükümetin direnişçilerle görüşmelere başlama girişimini olumlu bir adım olarak değerlendiriyor ve bu çabanın başarıya ulaşması halinde Irak’ta gerçekten bir milli birlik hükümeti kurulabileceğini ifade ediyor. Gazete, böyle bir durumda Amerikan askerlerinin de geri dönmeye başlayabileceğinin altını çiziyor.

"Önemli sorulardan biri çıkartılacak bir affın kapsamının ne olacağı. Ayrıca eski Baas Partisi’nin üyelerine getirilen yasaklar ve diğer cezalar da bir anlaşmazlık konusu. Baas yönetiminde baskı gören Şii ve Kürtlerin büyük bir kısmı, sıradan Baas üyelerini bile cezalandırmak istiyor. Ancak gerçek bir uzlaşmanın sağlanabilmesi için rezil insanlarla bile kucaklaşmak ve aşağılayıcı sözleri affetmek gerekiyor."

USA Today, Amerika’da Kasım ayında yapılacak seçimler yaklaşırken Irak’taki gelişmelerin ve Amerikan askerlerinin ne zaman geri çekileceği konusunun giderek daha büyük bir önem taşımaya başladığını yazıyor. Bush yönetiminin seçim baskısı altında Irak’taki askerleri geri çekmeye yönelik hazırlıklar içinde olduğunu aktaran gazete, bunun daha vahim sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

"Elbette Iraklılar da Amerika’nın çekilmesi talebinde bulunabilir. Kamuoyu yoklamaları, Iraklıların Amerika’nın varlığından duyduğu rahatsızlığın giderek arttığını gösteriyor. Ancak böyle bir durum gerçekleşinceye kadar, Irak’ta istikrarı sağlamak için gereken her şey yapılmalıdır. Ayrıca hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat partiler, seçmen baskısına karşı direnmelidir. Siyasi çıkar amaçlayan hiçbir plan, başarılı olamaz."

XS
SM
MD
LG