Erişilebilirlik

Hamas ve El Fetih Uzlaştı


Filistinli rakip gruplar Hamas ve el Fetih, İsrail’i dolaylı tanıyan barış planı üzerinde anlaştı.

Anlaşma ile, Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas ve Hamas üyesi Başbakan İsmail Haniye arasında haftalardır süren gerginlik sona erdi.

Resmen açıklanmayan anlaşmanın ayrıntıları henüz belli olmadı. Bazı küçük Filistinli örgütlerin anlaşmaya karşı çıkacakları sanılıyor.

İsrail cezaevlerinde tutuklu Filistinli liderler tarafından hazırlanan yeni anlaşma Batı Şeria ve Gazze’de bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Anlaşma, İsrail ordusunun, bir askerin kaçırılmasının ardından Gazze sınırında müdahele için yığınak yaptığı sırada açıklandı.

Bu arada Gazze kentinde bir aracın patlaması sonucu bir kişi öldü, iki kişi yaralandı. Patlama nedeni açıklık kazanmazken İsrail ordusu olayla ilgilisi olmadığını bildirdi..

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise, Gazze‘de büyük bir askeri operasyona hazırlanan İsrail’e itidal çağrısında bulundu.

Asker Krizi Büyüyor

İsrail’de Filistinli militanlar tarafından kaçırılan asker krizi her gecen an büyürken ikinci bir kayıp haberi de Batı Şeria’daki İtamar yerleşim yerinden geldi.

İsrail kaynakları dün ‘bir yerleşimciyi kaçırdık’ şeklinde açıklama yapan Filistinli militan grupların bu söylemini halen kesin olarak doğrulayamıyor.

Ancak 18 yaşındaki Eliyahu Asheri den Pazar gününden bu yana haber alınamadığı ve en son Nablus yakınında otostop yaparken görüldüğü resmen açıklandı.

Öte yandan İsrail’in kaçırılan askerin diplomasi yoluyla serbest bırakılması için verdiği son 24 saatlik süre dolmak üzere. Şu ana kadar araya giren arabulucular bir sonuç elde edemedi.

Son olarak dün Filistinli militanlar askerin hayatına karşılık israil hapishanelerinde bulunan 408 mahkumun serbest bırakılmasını istemiş, İsrail Başbakanı Ehud Olmert bu talebi kesin bir dille reddetmişti.

İsrail ordusu kaçırılan askerin güney Gazze’de tutulduğuna inanıyor ve ordu teyakkuzda bekletiliyor. Öte taraftan Filistinli militanlar askerin serbest bırakılmayacağı konusunda açıklamalar yapıyor.

Filistin yönetimi lideri Mahmut Abbas son olarak Hamas liderlerine askerin serbest bırakılmaması halinde hayatlarının tehlikeye gireceğini ve İsrail’in başta İsmail Haniye ve Mahmut Zahar olmak üzere Hamas liderlerine yönelik suikast saldırıları düzenleyebileceğini söyledi.

Ancak Hamas kaçırılan asker konusunda kendi içinde ikiye bölünmüş durumda, bir yandan Filistin halkının her hangi bir operasyona maruz kalmasını istemeyen Hamas liderleri öte yandan silahlı kanada söz geçiremiyor.

İsrail tarafı her hangi bir askeri operasyondan geri durmayacaklarını devamlı yinelerken olası bir operasyonun ne zaman yapılacağına dair kesin bir bilgi yok. Ancak İsrail savunma bakanı Amir Peretz ve Başbakan Ehud Olmert’e göre Gazze’de halkı açılı günler bekliyor.

XS
SM
MD
LG