Erişilebilirlik

'Daha Atabileceğimiz Adımlar Var'


Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün İran ziyaretinde uluslararası toplumla aynı doğrultuda mesajlar verdiğine emin olduğunu söyledi.

Amerika’nın bağımsızlığının 230. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde İzmir’de dün akşam verilen bir resepsiyona katılan Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, gazetecilerin Dışişleri Bakanı Gül’ün İran ziyaretiyle ilgili sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin İran konusundaki tavrının ''çok güçlü ve net'' olduğunu ifade eden Wilson, Amerika'nın da aralarında bulunduğu uluslararası toplumun İran'dan beklentilerinin bilindiğini kaydetti. Wilson, bu beklentileri, İran'ın nükleer programına son vermesi, uluslararası kurumlarla işbirliği yapması ve müzakerelere katılması olarak sıraladı. Amerika’nın Ankara Büyükelçisi, ''Eminim ki, Dışişleri Bakanı Gül'ün ziyaretinde ilettiği mesajlar da bu yönde olmuştur. Türkiye'nin uluslararası toplumla aynı doğrultuda, doğru yerde durarak mesaj verdiğine eminim'' diye konuştu.

Gül'ün ziyareti öncesinde Amerika Büyükelçiliği ve Washington ile Dışişleri Bakanlığı arasında temasların olup olmadığının sorulması üzerine Wilson, başta Amerika olmak üzere, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyindeki ülkeler ve Almanya’nın, Gül’ün İran ziyareti ve gelişmeler konusunda Türkiye ile defalarca temaslarda bulunduğunu söyledi.

Amerika’nın Ankara Büyükelçisine gazeteciler tarafından yöneltilen bir diğer soru da Türkiye’nin Amerika’dan Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla ilgili beklentileri oldu. “Amerika’nın Türkiye’nin PKK ile mücadelesinde elinden gelen her şeyi yaptığı konusunda tatmin olmuş değilim” diyen Wilson, daha yapılması gereken şeyler olduğunu ve Amerika Dışişleri Bakanı Condolleeza Rice’ın Nisan ayındaki ziyaretinde bu konuya değinildiğini ifade etti.

Bu arada, hem Cumhurbaşkanı Sezer’in hem de Başbakan Erdoğan’ın önemli yurtdışı temasları var. Cumhurbaşkanı Sezer yarın Rusya’ya gidiyor. Başbakan Erdoğan da Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’na katılmak üzere bugün Strasbourg’a hareket ediyor.

XS
SM
MD
LG