Erişilebilirlik

Buffet Servetinin Yüzde 85'ini Bağışlıyor


Dünyanın ikinci en zengin adamı Warren Buffet , 44 milyar dolarlık servetinin yüzde 85’ini yardım kuruluşlarına bağışladı. Bu paranın çok büyük bir bölümü, dünyanın bir numaralı zengini olan Microsoft şirketinin sahibi Bill Gates ve eşi Melinda’nın kurduğu Gates Vakfı’na verilecek. Gates Vakfı sağlık sorunlarıyla ve yoksullukla mücadele eden dünyanın en büyük hayır kuruluşu. Bağışı yapan dünyanın ikinci büyük zengini Warren Buffet ile bağışı kabul eden dünyanın en zengin adamı Bill Gates ve kendi adlarına kurdukları vakfı birlikte yönettiği eşi Melinda Gates, dün bir saate yaklaşan basın toplantısında soruları cevapladılar.

Warren Buffet Nebraska eyaletinde sahibi olduğu Berkshire Hathaway şirketindeki hisselerinin yüzde 56’sını Gates Vakfı’na bağışlayacak. Piyasa değeri 30 milyar doların üzerindeki hisselerin devir işlemine 1 Temmuz’dan itibaren başlanacak.

Warren Buffet, Gates Vakfı dışında üç çocuğunun başında bulunduğu vakıflar da dahil olmak üzere diğer bazı yardım kuruluşlarına da para yardımında bulunacak.

75 yaşındaki milyarder Buffet, ölmeden önce parasını yardım kuruluşlarına bağışlamayı öteden beri planladığını söyledi. Buffet eşinin 2004 yılındaki ölümünün ardından bu düşüncesini hızlandırdığını kaydetti.

"Eğer çok paranız varsa, bu parayı sizden çok daha iyi kullanacak birilerini bulmuşsanız, bu serveti onlara devretmek son derece normaldır. Onlara gidip, siz bu parayı benden çok daha iyi bir şekilde değerlendirecek durumdasınız, diyebilirsiniz."

Şu anda 29 milyar doların üzerinde bir parayla yoksul ülkelerde sağlık ve eğitim hizmetleri veren, dünyanın en büyük hayır kuruluşu Gates Vakfı bağışla iki kat daha büyüyecek. Bill ve Melinda Gates bu parayı yeni alanlarda kullanmak yerine dünyanın sağlık ve eğitim sorunlarıyla daha köklü bir mücadele için harcayacaklarını söyledi.

Buffet, Bill ve Melinda Gates gibi, Gates Vakfı’nın yönetiminde bulunacak.

Bill Gatesgeçenlerde , kurucusu olduğu dünyanın en büyük şirketi Microsoft’dan iki yıl içinde ayrılıp, vakıf işlerinde çalışacağını açıklamıştı. Melinde Gates daha çok salgın hastalıkların kökünü kazımak istediklerini söyledi.

"Yaşamı etkileyen hastalıklara bakıp daha çok insanın hayatta kalmasını nasıl sağlayabiliriz diye düşünüyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu yıl, vakıf olarak Hindistan ve Bangladeş’de görülen kala azar hastalığına karşı bir ilacı ucuza üretip piyasaya sunarak 200 binden fazla insanın hayatını kurtaracağız."

Buffet üç çocuğunun, kendi servetine ihtiyaçları bulunmadığını, onların da zaten çok zengin olduklarını ve bağış kararını alırken onlardan itiraz gelmediğini söyledi.

Warren Buffet bugüne kadar yardım kuruluşlarına verilen en büyük bağışı gerçekleştirerek tarihe adını yazdırdı.

XS
SM
MD
LG