Erişilebilirlik

Irak'ta Uzlaşma Planı


Irak Başbakanı Nuri El Maliki ülkede şiddet eylemlerini sona erdirmek amacıyla hazırladığı uzlaşma planını meclise sundu.

Maliki, planın, terör eylemlerine katılmayanlara af tanınmasını öngördüğünü açıkladı. Başbakan, Amerika liderliğindeki koalisyon birliklerinin Irak’tan ne zaman çekileceğine dair bir takvim belirtmedi.

New York Times gazetesi ise Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği haberde, Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral George Casey’nin, 2007 yılının sonunda, Irak’taki Amerikan birliklerinin sayısının büyük ölçüde azalacağını söylediğini yazdı.

Ancak ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John Warner, gazetenin haberini "sızdırılmış bir haber" olarak niteledi ve Orgeneral Casey'nin böyle bir plan hazırlamış olduğunu doğrulamaktan kaçındı.

Bu arada El Kaide terör örgütüne bağlı bir grup, bu ayın başında Bağdat’ta kaçırılan ve Rusya Büyükelçiliği’nde çalışan 4 görevliyi öldürdüklerini duyurdu. Grubun Internet sitesindeki açıklamada en az iki rehinenin öldürülmesine ilişkin görüntüler de yer alıyor.

Öte yandan Amerikan Ordusu, geçen Şubat ayında Ramadi yakınlarında bir Iraklı sivilin öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma sonucu, iki Amerikan askerinin suçlu bulunduğunu açıkladı. Askerler silahsız bir sivili kasıtla öldürmek ve adaletin gerçekleşmesini engellemekle suçlanıyor.

XS
SM
MD
LG