Erişilebilirlik

Gül Tahran'a Gitti


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran'ın başkenti Tahran'a gitti. Gül, hareketinden önce yaptığı açıklamada, İran’la batı arasında bu ülkenin nükleer programıyla ilgili sorunun çözümü konusunda umutlu olduğunu söyledi.

İran'a nükleer programı konusunda bu ay ortasında yeni bir plan sunan Batılı ülkeler Tahran'dan yanıt beklerken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül bugün İran’a hareket etti. Tahran’a hareketinden önce Esenboğa havaalanında bir açıklama yapan Gül, ziyareti sırasında İran’ın nükleer programı konusunda uluslararası toplumun izlenimlerini ve Türk hükümetinin görüşlerini Tahran yönetimine aktaracağını söyledi.

Abdullah Gül, bir günlük ziyareti sırasında, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Meclis Başkanı Hattat Adel ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşecek.

Gül Ankara’dan ayrılmadan önce yaptığı açıklamada ayrıca, İran’a uranyum zenginleştirme çalışmalarıyla ilgili sunulan çözüm paketinin iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Abdullah Gül, “Paketin açıklanışı, İran’a sunuluşu, kabulü ve sonraki süreç tüm tarafların bu konuda çok dikkatli hareket ettiğini gösteriyor. Bütün bunları dikkate aldığımızda ümitli olmamız için birçok sebep vardır” diye konuştu. Abdullah Gül, Türkiye’nin bu süreçteki rolünü ise “kolaylaştırıcı katkı yapmak” olarak tanımladı.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Abdullah Gül, İran’la Amerika’yı, İstanbul'da buluşturma önerisi getireceğine dair haberleri, "biz prestij ve kendimizi öne çıkarma peşinde değiliz" sözleriyle yalanladı.

Başta Amerika olmak üzere Batılı ülkeler, İran’ı, uranyum zenginleştirme çalışmalarını durduracak öneri paketine hızla yanıt vermeye çağırıyor. İran ise, uranyum zenginleştirme çalışmalarını nükleer görüşmeler için önkoşul olarak dondurmayı reddediyor. Ankara’nın konuyla ilgili görüşü ise, Irak’ın ardından komşusu İran’da da bir kriz daha yaşanmamasını ve sorunun diplomatik yollarla çözülmesi.

XS
SM
MD
LG