Erişilebilirlik

'Sırbistan Gerginlik Yaratıyor'


Birleşmiş Milletler’in Kosova özel temsilcisi Soren Jessen-Petersen, Sırbistan’ı etnik gerginlikleri arttırmak ve Kosova’nın bağımsızlık sürecini baltalamaya çalışmakla suçladı.

Görevi sona eren Birleşmiş Milletler temsilcisi, Kosova’nın nihai statüsünü belirleme zamanının geldiğini belirtti.

“Kosova’yı mevcut durumunda daha fazla muhafaza edemeyiz. Görevden ayrılırken en büyük umudum, Kosova’nın durumunun açıklığa kavuşturulması ve 15 yıldır süren çatışmalardan acı çekmiş halkın uzlaşmadan faydalanabilmesidir.”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde konuşan Jessen-Pettersen, Sırp makamlarının ellerinde hiçbir delil olmasa bile, bir Kosovalı Sırb’a karşı işlenmiş herhangi bir suçu bile, etnik suç gibi ilan ettiklerini söyledi.

Birleşmiş Milletler Yetkilisi, bu durumun da Kosovalı Sırplar arasında güvensizlik ortamının doğmasına neden olduğunu vurguladı. Jessen-Petersen, Belgrad’ın Kosova’da izolasyon politikası izlediğini, Sırplara yerel hükümetlerde görev almamaları için telkinde bulunduğunu kaydetti.

Güvenlik Konseyi toplantısına katılan Sırp temsilci ise iddialara karşı çıktı.

Sırp temsilci Sanda Raskoviç-Iviç, Kosova’da azınlık durumundaki Sırpların, etnik Arnavut çoğunluğun şiddet ve insan hakları ihlallerine maruz kaldığını savundu. Sırp temsilci, Belgrad’ın Kosova’ya önemli ölçüde otonomi tanıdığını belirtti.

Sırbistan ve Kosova Birleşmiş Milletler çatısı altında Kosova’nın geleceğini tartışıyor. Etnik Arnavutlar bağımsızlık isterken, Sırplar buna karşı çıkıyor.

XS
SM
MD
LG