Erişilebilirlik

'Kuzey Kore Füze Denemesine Hazırlanıyor'


Bush Yönetimi, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesine hazırlandığına inanıyor. Kuzey Kore’nin füzeyle ilgili yakıt çalışmalarını tamamladığı ve denemeyi başlatabileceği bildiriliyor. Amerika son günlerde, uluslararası kanallar aracılığıyla Kuzey Kore’den, füze denemesinden uzak durmasını istedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Fox ve CBS televizyonlarına verdiği demeçte, Kuzey Kore hükümetinin 1999 yılında, uzun menzilli füze fırlatmama kararı aldığını hatırlattı. Snow, Bush Yönetimi’nin, Kuzey Kore’nin bu anlaşmaya uymasını sağlamak için diğer ülke hükümetleriyle ve Birleşmiş Milletler’le görüşmeler yaptığını belirtti.

Beyaz Saray Sözcüsü Snow, Kuzey Kore’nin denemeyi yapması halinde derhal yanıt vereceklerini söyledi. Amerika, bu ülkeden balistik füze çalışmalarını durdurma kararını sürdürmesini ve nükleer programına ilişkin görüşmelere yeniden dönmesini beklediğini bildirdi.

Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesi yapacağına dair çıkan son haberler, bölgede gerginliğe neden oldu. Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, Kuzey Kore’nin füze denemesi yapması durumunda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni bu konuda toplantıya çağıracaklarını açıkladı.

Bakan Aso, Japon televizyonunda yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin fırlattığı bir füzenin Japonya topraklarına düşmesini “saldırı” olarak kabul edeceklerini söyledi.

XS
SM
MD
LG