Erişilebilirlik

Almanya'da Bayrak Tartışması


Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Almanya’da halk coşkuyla milli sembol olan bayraklarını taşıyor. Geçmişte bu konuda çok temkinli olan ve yanlış anlaşılmaktan korkan Almanlar bu kez bir tabuyu yıkmış oluyor. Ancak bu, ülkede derin tartışmalara da neden oluyor. Üstelik bayrak taşıyanlara Türklerin de katılması olayı daha da ilginç hale getiriyor.

Dünya Futbol Şampiyonası ile Almanya sandıktaki bayraklarını çıkarttı desek yeridir. Hemen her taraf Alman bayraklarıyla donatılırken, suratlarını Alman bayrağı renkleriyle boyayan insanlar sokaklarda dolaşıyor, evlerin balkonlarına ve arabaların camlarına sarı-kırmızı-siyah bayrak takılıyor.

Aslında bizler için bu sahneler yabancı değil. Türkiye’nin yada Türk kulüblerinin sportif başarılarından sonra bayrağı kapıp, sokağa çıkmak bildik sahneler. Yine aynı şekilde her fırsatta ve bayramda sokaklara ve evlere bayrak asmakta günlük yaşamın bir parçası, ama Almanya için bu hiç ama hiç alışıldık bir durum degil. Almanlar nasyonal sosyalist dönemin ezikliği ve özellikle Almanya’da çok etkin ve güçlü olan 68 kuşağının tüm ulusal simgeleri red eden yaklaşımı nedeniyle geçmişte tam bir‚ bayrak kompleksine’ sahiptiler. En son 2002 yılında Türkiye’nin kupada aldığı üçüncülüğü, Türklerin caddelerde doyasıya kutlamasını birazda gıptayla izleyen Almanlar, bu kez şampiyonanın burada gerçekleşmesinin de getirdiği atmosferle birlikte tam bir bayrak enflasyonu yaşıyorlar. Ancak tabii ülkede bu durumu kaygıyla izleyen ve ‚bayrak çılgınlığının’ milliyetçiliğe dönüşecebileceğini söyleyenlerin sayısı az değil. Almanya’nın yeniden ulusal damarı mı kabarıyor sorusunu gündeme getirdi...

Berlin muhabirimiz Cem Dalaman'ın haberini yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz...

XS
SM
MD
LG