Erişilebilirlik

16 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısının 2500’ü bulduğunu yazan USA Today, Amerikan kamuoyunun savaşın gerekçelerine karşı çıkmasına rağmen askerlere verdiği desteğin sürdüğünü belirtiyor. Yapılan yorumda, Irak savaşına yönelik bütün tepkilere rağmen, Amerikan askerlerinin artık görevlerini tamamlamadan geri çekilmesinin doğru olmayacağı savunuluyor.

"Irak, ilk başta terörle savaşın bir parçası olmasa bile, artık bu durum değişti. Yanlış istihbarata ve içi boş bir iyimserliğe dayandığı için savaş kararı bir hataydı. Ama askerlerin şu anda çekilmesi, zaten kötü olan durumun daha da kötüye gitmesine neden olacaktır. Amerikan askerleri Vietnam’da olduğu gibi Irak’ta da umutsuz bir savaşı sürdürmek için kalmamalıdır. Ancak Irak’ta istikrar sağlama, demokratik hükümeti destekleme ve ülkenin terör yuvası olmasını önleme imkanı olduğu sürece askerler görevlerini sürdürmelidir."

Washington Post Başkan Bush’un Hawai adalarının kuzeybatısındaki bölgeyi koruma altına alma kararını coşkuyla karşılıyor. Söz konusu bölgede yedi bin canlı türünün yaşadığını kaydeden gazete, alınan kararın okyanusların geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguluyor.

"Bu yönetim ve bundan sonra gelecek yönetimler, ekolojik açıdan denizleri korumak için benzer adımlar atmayı sürdürmelidir. Amerika, kendi topraklarındaki ulusal parkları ve anıtları koruma altına almaya yüz yıl önce başladı ama sualtı hazinelerini korumakta geç kaldı. Bush’un aldığı karar, büyük önem taşıyan bu bölgelerin insanlar tarafından daha fazla yok edilmesini önlemek için yapılması gerekenler açısından ciddi bir örnek teşkil ediyor."

Boston Globe evlilikle ülke ekonomisi arasındaki ilişkiyi ele alıyor. Evliliğin giderek eğitimli ve üst gelir gruplarına mensup kişilere özgü bir birliktelik türü haline geldiğini belirten gazete, düşük gelir sahibi insanların ekonomik nedenlerden dolayı evlenemediklerini vurguluyor.

"Eğer eyalet hükümetleri ve federal hükümet, evliliği teşvik etmek istiyorsa daha fazla okul, istihdam ve mesleki eğitim imkanı sağlamalıdır. Böylece, insanlar gelirlerini artırarak hane ekonomisine katkıda bulunabilirler. Beatles grubu, para aşkı satın alamaz derken haklıydı. Ancak, para eğitim, barınma, giyinme ve beslenme imkanı sağlayabilir ve aşkın sürmesine katkıda bulunabilir."

New York Times Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gençleri politikaya sokmak için başlattığı yeni girişimleri değerlendiriyor. Gazete, İktidardaki Birleşik Rusya Partisinin, çıkartacağı adayların en az % 20’sini 28 yaşından küçük gençler arasından seçme kararı aldığını belirtiyor ve partinin gençlik kolunun gençleri politikaya çekmek amacıyla TV programlarına benzer yarışmalar düzenlediğini yazıyor. Yarışmanın ödülü ise milletvekili adaylığı.

"Yarışmacılar anketleri doldurdu ve ilk turu kazananlar Moskova’nın güneyindeki bir parti sırasında bir DJ tarafından açıklandı. 60 aday arasında yapılacak eleme sonunda en az üç yarışmacının parlamentonun alt kanadı Duma için aday gösterilmesi bekleniyor. Rus demokrasisi belki örnek bir sistem olamayabilir ama Amerikalı gençleri siyasete ısındırmak için bu tür bir reality show düzenlemek hiç de kötü bir fikir gibi görünmüyor."

XS
SM
MD
LG