Erişilebilirlik

'Darfur'da Katliam Belgelendi'


Uluslararası Ceza Mahkemesi, Sudan’ın Darfur bölgesinde ciddi boyutlarda katliam yapıldığını ve tecavüz olaylarının yaşandığını belgelediğini bildirdi.

Mahkemenin başsavcısı Luis Moreno Ocampo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunduğu raporda, özellikle üç etnik grubun hedef alındığını bildirdi. Ocampo raporunu, saldırıların mağdurları ve görgü tanıklarıyla görüşerek derledi.

Ocampo, saldırıları düzenleyenlerin kimleri hedef aldıklarını açık bir şekilde ifade ettiklerine dikkat çekti. Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkilisi, bu ayrıntıların, Darfur’da etnik arındırma kampanyası düzenlendiğinin kanıtı olduğunu söyledi.

Savcı, Darfur’da işlenen insanlık suçuyla ilgili az çaba göstermekle suçladığı Sudan mahkemelerini de eleştirdi. Hartum hükümetiyse Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin Darfur’daki olaylara müdahale etmesini istemiyor.


Darfur’da isyancılarla hükümet kuvvetleri ve onların destek verdiği Cancavit milisleri arasında yaşanan çatışmalar, 2003 yılından bu yana toplam 180 bin kişinin ölümüne, milyonlarca kişininse mülteci durumuna düşmesine yolaçmıştı.
XS
SM
MD
LG