Erişilebilirlik

15 Haziran Amerikan Basınından Özetler


USA Today gazetesi, Bush yönetiminin Amerikan vatandaşlarının telefon konuşmalarını ve elektronik haberleşmelerini mahkeme kararı olmadan izleme politikası karşısında Kongre’nin denetim görevini yerine getirmediğini ve suistimallere kapı araladığını öne sürüyor. Gazete, Senato Adalet Komitesi Başkanı Arlen Specter tarafından hazırlanan yasa tasarısının da, sorunu çözmekten uzak olduğunu ve yönetimin keyfi davranışlarına yasal zemin hazırlayacağını savunuyor:

"Başkan yardımcısı bunu sevse de sevmese de, Kongre’nin bu tür gizli uygulamaları öğrenmesi hem hakkı hem de görevidir. Telefonların dinlenmesi uygulaması, gizlilik perdesi altında yürütmenin yetkilerini yasa dışı biçimde genişletmesi olarak değerlendirilebilir. Aynı şekilde, kimin kime telefon ettiğine ilişkin tutulan kayıtların anayasaya uygunluğu da tartışmalı. Bu kayıtlar, Bush yönetimi veya daha sonra işbaşına gelecek herhangi bir yönetim tarafından istismar edilebilir. Kongre ile Beyaz Saray arasındaki tartışmalar manşetlere yansısa da, kamuoyu yönetimin faaliyetleri konusunda hala karanlıkta."

Christian Science Monitor, kaçak yabancılarla ilgili devam eden tartışmalar sırasında gündeme gelen İngilizce’nin resmi dil olması görüşüne destek veriyor. Bu önerinin ırkçı veya şoven bir yaklaşım olmadığını öne süren gazete, farklı etnik gruplardan oluşan Amerika’da ortak değerlerin korunmasında dil faktörünün büyük önem taşıdığını vurguluyor:

"Amerika’yı birleştiren özellik, etnik köken veya ırk değil, ortak yurttaşlık değerleridir. Amerika’yı benzersiz ve güçlü kılan farklı kültürleri birarada tutmak için de bu değerlerin paylaşılabileceği ortak bir iletişim dili gerekiyor. İngilizce’yi savunmamızın tek gerekçesi yurtseverlik de değil. İngilizce, göçmenler için de daha iyi bir geleceğe, daha iyi iş imkanlarına giden yolu açıyor."

Boston Globe Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın uzay çalışmalarına ağırlık verirken, küresel ısınma ve kuraklık gibi dünyanın geleceğini ilgilendiren projeleri rafa kaldırdığı yorumunda bulunuyor. Gazete, aya astronot gönderilmesi ve Mars’a yolculuk gibi projelere büyük kaynaklar ayrılırken, güneşten kaynaklanan radyasyonun ölçümü, ozon deliği, bulutlar ve su buharıyla ilgili çalışmaların bütçe yetersizliği nedeniyle iptal edilmesine karşı çıkıyor.

"Dünyayla ilgili bilimsel çalışmaların rafa kaldırılması, yönetimin araştırmacıları cezalandırma niyetinden veya yanlış siyasi tercihlerden kaynaklanmış olabilir. Ama nedeni ne olursa olsun, Kongre bu yanlışı düzeltmelidir. Aya ve Mars’a yapılacak uçuşların uzun vadede sağlayacağı faydalar, NASA’nın en az bunlar kadar önemli olan Hubble uzay teleskopunu onarma çalışmalarını ve yerbilim araştırmalarını engellememelidir. Özellikle iklim değişikliğinin gezegenimizi tehdit ettiği bir dönemde, NASA’nın bu tür projelere ayırdığı kaynaklar azaltılmamalı, tam tersine artırılmalıdır."

Washington Post Amerika’yla Avrupa birliği arasında havacılık sektörüyle ilgili olarak yürütülen ticaret görüşmelerinin tıkanma noktasında olduğunu yazıyor. Amerikan ve Avrupalı hava yolları şirketlerine iç hatlarda da uçuş serbestliği tanıyan anlaşmanın Kongre tarafından hala onaylanmadığına dikkat çeken gazete, bunda başta Continental Hava yolları olmak üzere Amerikan uçak şirketlerinin yürüttüğü lobi faaliyetinin etkili olduğunu belirtiyor:

"Continental şirketi tamamen kendi çıkarlarını gözetiyor. Asıl utanç verici olan ise, Kongre’de çok sayıda insanın Continental’in doğru olmayan gerekçelerini kabul etmeye hazır olması. Temsilciler Meclisi, dün reform paketini bir yıl erteleyen düzenlemeyi kabul etti ve yolculara milyarlarca dolar tasarruf etme imkanı sağlayacak anlaşmayı tehlikeye soktu. Ancak bu düzenlemenin Senato tarafından da kabul edilmesi gerekiyor. Senato, şirketlerin çıkarları yerine ulusal çıkarları gözetmelidir."

XS
SM
MD
LG