Erişilebilirlik

İsrail Filistin'in Silah Almasına İzin Verdi


İsrail basını, hükümetin izniyle, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas yanlısı güvenlik güçlerine, Ürdün’den hafif silah ve mühimmat yardımı yapıldığını yazdı.

Haberlere göre, İsrail birlikleri, Ürdün’den gelen silahların Batı Şeria’daki Ramallah kentine götürülmesine refakat etti.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Abbas’a militan İslamcı gruplarla mücadelesinde yardımcı olacağı gerekçesiyle, hafta başında, silah alımı yapılmasına izin vermişti.

Hamas ve Abbas’a bağlı El Fetih hareketi, Mart ayında Hamas’ın iktidara gelmesinden bu yana güç mücadelesine girmiş durumda.

Dünya Bankası Filistin'e Yardımı Üstlenmek İstiyor

Dünya Bankası, mali ambargo yüzünden zorluk çeken Filistinlilere yardım dağıtma işini üstlenmek istediğini bildirdi.

Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz dün yaptığı açıklamada, ilk adım olarak Banka’nın, son beş yıldır Filistinlilere değişik konularda yardım sağlayan Acil Hizmetler Destek Programı’nın yetki alanını genişletmeye hazırlandığını bildirdi.

Wolfowitz, bağışta bulunacak bazı ülkelerin yeni programa destek verdiğini söyledi ve bu programla, ambargo yüzünden eğitim ve sağlık gibi sosyal hizmetlerden mahrum kalan Filistinlilere yardım edileceğini kaydetti.

Paul Wolfowitz, Filistin’deki mali soruna orta ve uzun vadelerde çözüm geliştirmek amacıyla, Ortadoğu barışı sürecine destek veren Birleşmiş Milletler, Amerika, Avrupa Birliği ve Rusya’yla görüşmeler yapıldığını belirtti.

Öte yandan Hamas idaresindeki Filistin hükümeti de, ambargoyla başa çıkabilmek amacıyla mali yardım arama çalışmalarını sürdürüyor. Filistin Dışişleri Bakanı Mahmud Zahar, dün Mısır’dan Gazze’ye, elinde 20 milyon Dolar nakit parayla giriş yaptı.


XS
SM
MD
LG