Erişilebilirlik

13 Haziran Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında üyelik müzakerelerine başlanması kararını muhabir James Kanter’in haberiyle duyuruyor. Haberde Kıbrıs Rum yönetiminin müzakerelerin başlaması için Türkiye’den limanlarını Rum gemilerine açmasını istediği hatırlatılıyor ancak bulunan ara formülle Rumların veto tehdidinin aşıldığı belirtiliyor.

"Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye’den yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmesini istedi aksi taktirde müzakere sürecinde gecikme yaşanabileceği uyarısında bulundu. Bunun üzerine Rum yönetimi müzakerelerin başlaması konusundaki itirazını geri çekti ve Türkiye Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, toplantıya katılmak üzere Lüksemburg’a gitti. Dışişleri bakanlarının toplantısı bilim ve teknoloji başlığına odaklandı. Bu, Türkiye’nin üyelik sürecinde gündeme gelecek olan 35 başlıktan ilkiydi. Türkiye’nin üyeliğinin ise en az on yıl sürmesi bekleniyor."

Boston Globe İsrail, Batı Şeria ve Gazze’de giderek tırmanan şiddet olaylarına dikkat çekiyor. İsrail’in Gazze Şeridinde düzenlediği saldırıların yanı sıra Filistin’de Hamas ve El Fetih militanları arasında çatışmalar çıktığını hatırlatan gazete, her iki tarafa da ateşkesi sürdürmek için soğukkanlı davranmaları çağrısında bulunuyor.

"Ateşkesin sürmesi ve Filistin yönetiminin tamamen çökmemesi İsrail’in çıkarınadır. İsrail öncelikle, işgal altında yaşayan dört milyon Filistinliyi kendisine daha fazla düşman etmemeyi düşünmelidir. Hamas’ın iki devletli çözüme karşı ideolojik direnişini kırabilecek tek güç, Filistin kamuoyudur. İsrail ve Filistin halklarının büyük çoğunluğunun iki devletli bir çözüm istemesine rağmen bunu sağlayamayan liderler, şimdi çok zor bir dönemeçten geçiyor. Liderler bu tavırlarını sürdükleri sürece, bir çözüm bulmaları da giderek daha zorlaşacaktır."

Christian Science Monitor ise Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın İsrail’in tanınması konusunda bir referandum düzenleme çabasını değerlendiriyor. Hamas hükümetinin İsrail’in varlığını reddettiğini hatırlatan gazete, Filistin halkının büyük bir çoğunluğunun iki devletli bir çözümden yana olduğunu savunuyor. Ancak yapılan yorumda artan şiddet olaylarının her iki taraftaki sertlik yanlılarına yaradığının da altı çiziliyor.

"Referandum, böylesine karmaşık bir sorunu çözemeyecek kadar basit bir gelişme. İsrailliler, referandumu çözüme giden yolu açacak bir girişim olarak görmüyor. Filistinliler veya en azından Hamas ise referandumun bölünmeye yol açacağını savunuyor. Ancak sonuçları bağlayıcı olmasa da referandumda İsrail’in varlığının kabul edilmesi, barış sürecine doğru atılmış bir adım olacaktır. Ve şimdilik, bu yönde atılan bir başka adım bulunmuyor."

USA Today ise Amerika’nın Küba’daki Guantanamo üssünde üç terör zanlısının intihar etmesinin Amerika’nın itibarına zarar verdiğini yazıyor. Gazete, Guantanamo’daki uygulamaların hem ulusal hem de devletler hukuku açısından tartışmalı olduğunu da vurguluyor.

"Guantanamo’daki özel cezaevi varlığını sürdürdüğü müddetçe, El Kaide’nin yeni militanlar kazanmasına yol açıyor. Üstten gelen açlık grevi ve intihar haberleri, Guantanamo’nun terörle savaşta faydadan çok zarar getirmesine neden oluyor. Artık yargılanacak zanlılar mahkemeye verilmeli, yargılanmayacak olanlar ise derhal serbest bırakılmalıdır."

XS
SM
MD
LG