Erişilebilirlik

'Müzakerelere Kıbrıs Konusu Karıştırılmamalı'


Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Lüksemburg dönüşü yaptığı açıklamada, Türkiye- Avrupa Birliği sürecinin Kıbrıs müzakere süreci haline getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Lüksemburg’da Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki fiili müzakerelerin resmen başlamasının ardından, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan’la beraber Ankara’ya döndü.

Esenboğa havaalanında Lüksemburg’da katıldığı toplantılara ilişkin bilgi veren Gül, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Gül, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile fiili müzakerelere başlaması konusunda duyduğu memnuniyeti, “Hükümetler Arası Konferans'ta bir fasılda müzakerelerin açılmış ve kapatılmış olmasından memnuniyet duymaktayız,” sözleriyle dile getirdi.

Kıbrıs konusunun “Bilim ve Araştırma” müzakere başlığıyla ilgisi olmadığını söyleyen Dışişleri Bakanı , Kıbrıs meselesinin müzakereleri etkilemesinin kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Gül, “Türkiye-Avrupa Birliği üyelik süreci bir Kıbrıs müzakere süreci haline getirilmemeli'' diye konuştu.

Ada'da bir çözüm için karşılıklı adımlar atılması gerektiğini ifade eden Abdullah Gül, çözüme ancak sorunun taraflarının uzlaşmacı tavrıyla ulaşılabileceğini vurguladı. “Türkiye'nin, Ekim ayına kadar Ankara Anlaşması Ek Protokolü ile ilgili yükümlülüğünü yerine getirmesinin istendiğinin'' hatırlatılması üzerine Gül, bu konuda gayet net açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Karşılıklı olarak verilen sözlerin tutulması gerektiğini sözlerine ekleyen Gül, Türkiye'nin daima üzerine düşenleri yaptığını söyledi.

Toplantıda, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki ortaklık ilişkilerini değerlendirdiklerini de belirten Abdullah Gül, Türkiye’nin çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini söyledi ve “3 Ekim'den bu yana 2006-2007 mevzuat uyumu önceliklerimizi anlattık" dedi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusundaki bir dizi müzakerenin ilki Rum kesiminin itirazlarına karşın, dün Lüksemburg’da başladı ve tamamlandı.
XS
SM
MD
LG