Erişilebilirlik

BM: 'Göçmenlik Tek Yanlı Yarar Sağlamıyor'


Yeni bir rapor, göçmenlerin, kendi yaşamlarını iyileştirmenin yanında, yerleştikleri ülkelere de yarar sağladıklarını belirtiyor. Birleşmiş Milletler’in hazırladığı rapora göre, göçmenlerin kendi ülkeleri de bu durumdan yarar sağlıyor.

Aralarında Amerika’nın da bulunduğu birçok ülke, sayıları gittikçe artan göçmenlerle ilgili olarak neler yapacaklarını tartışırken, Birleşmiş Milletler uzmanları, gerçekte göçmenlerin tüm taraflara yarar sağladığı görüşünde. Genel Kurul’da 90 sayfalık raporu açıklayan Kofi Annan, göçmenlik açısından yeni bir devir başladığı görüşünde.

"Toplumlar yaşadıkça göçmenlik de her zaman var olacak. Son zamanlarda göçmenlerin sayısında artış oldu. Böyle bir durum Birinci Dünya Savaşı öncesindeki ekonomik entegrasyon döneminde de yaşanmıştı. Büyük olasılıkla göçmenlerin sayısı önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edecek."

Kofi Annan, bir zamanlar göçmen veren ülkelerin, şimdi göçmen alan ülkeler haline geldiğine dikkat çekti. Annan, İrlanda, Güney Kore, Şili ve güney Avrupa ülkelerini buna örnek gösterdi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Malezya ve Tayland’ın da eskiden göçmen verirken, şu sıralarda göçmenlerin yeni ilgi alanı olmaya başladığını söyledi.

Başkan Bush, New Mexico eyaletini ziyareti sırasında Amerika’ya yasadışı girişlerin ciddi bir ulusal tehdit olduğunu savunmuştu. Annan ise, Amerika’nın en kalabalık kenti New York’u, küresel göçmenlik olgusunun en iyi örneği olarak gösterdi:

"Çok sayıda kişi, daha iyi yaşam için göçediyor. Yalnızca komşu ülkelere yerleşmiyor, dünyanın öbür ucuna kadar gitmeyi göze alabiliyorlar. Bundan kuşkusu olan tek kişi varsa, New York sokaklarında bir tur atması yeter."

Birleşmiş Milletler raporuna göre dünyada 191 milyon kişi, doğduğu ülkede yaşamıyor. Yaygın kanının aksine, dünyadaki göçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor.

Rapora göre iyi eğitimli göçmenlerin sayısı, 1990’lardan itibaren neredeyse ikiye katlanmış. Göçmenlerin ülkelerine gönderdiği döviz miktarı da bu dönem içinde aynı oranda artmış. Bu dövizin dörtte üçü, kalkınmış ülkelerden gelişmekte olan ülkelere akıyor. Bir ekonomi uzmanı, bu paranın, aslında en doğrudan kalkınma yardımı olduğunu savunuyor.

İşçi dövizlerinin üçte biri, Hindistan, Çin, Meksika ve Fransa’ya gönderiliyor. Filipinler ve Sırbistan gibi ülkelerde işçi dövizleri, ülkelerin en önemli ulusal gelir kaynaklarından biri.

Birleşmiş Milletler raporu, aynı zamanda eğitimin küreselleşmesine de dikkat çekiyor. Rapor, Amerika ve Avrupa’nın en saygın üniversitelerinin, gelişmekte olan ülkelerde şube açarak eğitim kalitesini yükseltmeye çalıştığını kaydediyor. Çin, Hindistan, Malezya, Meksika, Nijerya, Katar, Singapur, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde birçok Amerikan ve Avrupa üniversitesi, kampüs açmış durumda. Zengin ülkelerin öğrencileri de gelişmekte olan bu ülkelere giderek öğrenim görüyor ve bu gençlerin sayıları da giderek artıyor.

Birleşmiş Milletler’in göçmenlikle ilgili yeni raporu, 50 kadar Afrikalı ve Avrupalı uzmanın Senegal’de düzenlediği bir toplantıya rastladı. Toplantıda yasadışı göçle mücadele planı oluşturulması amaçlanıyor. Son yıllarda yoksulluk ve işsizliğin etkisi altındaki Afrika ülkelerinden Avrupa’ya yoğun göçmen akını başladı. Senegal’deki toplantıda, yasadışı göçün azaltılması amacıyla yasal önlemler alınması ve kalkınma yardımlarının arttırılması yönünde çalışmalar yapılıyor.
XS
SM
MD
LG