Erişilebilirlik

'İran Nükleer Programını Askıya Almalı'


Amerika, İran’ın kendisine sunulan uluslararası teşvik paketini kabul edip, çok taraflı görüşmelere yeniden dönmesi halinde, uranyum zenginleştirme programını durdurması gerektiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, Amerika, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin tarafından hazırlanan teşvik paketinde İran’ın nükleer programı askıya almasının ciddi bir koşul olduğunu söyledi.

Sözcü, ilerde İran’a uranyum zenginleştirme izni verilmesiyle ilgili bir açıklama yapmadı. Bazı haberlerde, teşvik paketinin bu konuda açık kapı bıraktığı öne sürülmüştü.

Avrupa Birliği’nin Dış Politikadan Sorumlu Yetkilisi Javier Solana da, İran’la mevcut nükleer krizin giderileceğine her zamankinden daha çok inandığını söyledi. Solana, bu görüşünü, İranlı yetkililerin teşvik paketine verdikleri ilk tepkiye dayandırdı. Avrupa Birliği yetkilisi, paketi Tahran’a giderek İranlı liderlere sunmuştu.

İran resmi haber ajansına göre, Dışişleri Bakanı Manuşer Muttaki, Tahran’ın nükleer programları konusunda çatışmacı değil, uzlaşmacı bir yol izlemeyi tercih ettiğini söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani pakette bazı olumlu yanlar olduğunu, ancak açıklığa kavuşturulması gereken unsurlar bulunduğunu bildirmişti. Laricani İran’ın önerileri dikkatle inceleyeceğini de vurgulamıştı.

Öneri paketinde, ticari teşvikler ve güvenlik teminatı karşılığında İran'dan, nükleer silah yapımında kullanılan uranyum zenginleştirme programını askıya alması isteniyor.
XS
SM
MD
LG