Erişilebilirlik

Bush: İran'ın İlk Tepkisi Olumlu


Başkan Bush, uranyum zenginleştirmeye son vermesi için sunulan önerilere, İran’a ilk tepkisinin olumlu olduğunu söyledi.

İran, Avrupa Birliği dışpolitika yetkilisi Javier Solana tarafından sunulan yeni öneri paketinde bazı olumlu yanlar olduğunu bildirdi. Ancak İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani pakette açıklığa kavuşturulması gereken yanlar olduğunu da söyledi. Bunların ne olduğunu belirtmeyen Laricani, İran’ın paketi inceleyeceğini bildirmekle yetindi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, yanıt vermesi için İran’a aylarca zaman tanınmayacağını, birkaç hafta içinde cevap beklendiğini bildirdi. Sözcü, Avrupa Dışpolitika yetkilisi Javier Solona’nın Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ı arayarak bilgi verdiğini ve Tahran’daki görüşmelerin yapıcı geçtiğini söylediğini kaydetti.

Ayrıntıları gizli tutulan öneri paketinde, ticari teşvikler ve güvenlik teminatı karşılığında, İran'dan nükleer silah yapımında da kullanılan uranyum zenginleştirme faaliyetinden vazgeçmesi isteniyor.

XS
SM
MD
LG