Erişilebilirlik

'CIA Cezaevlerinden Haberleri Vardı'


Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 14 Avrupa ülkesinin, gizli CIA cezaevlerinden haberdar olduğu öne sürüldü.

Avrupa Konseyi tarafından yayınlanan raporda Avrupa ülkelerinin beş yıldır terör zanlılarını gizlice nakletme ve hapsetme konusunda Amerikan Merkezi İstihbarat Örgütü ile işbirliği yaptığı ya da duruma göz yumduğu iddia ediliyor.

Raporda özellikle Polonya ve Romanya’nın CIA’nin topraklarında gizli cezaevleri kurmasına izin verdiği belirtiliyor. İki ülke de daha önce bu konudaki suçlamaları reddetmişti.

Raporu hazırlayan İsviçreli parlamenter Dick Marty, elinde Avrupa ülkelerinin İnsan Hakları Evrensel Bildirisini ihlal eden faaliyetlere karıştığı iddiasını doğrulayacak “resmi kanıtlar” bulunmadığını da kabul etti.

CIA’yle oluşturulan işbirliği ortamını “örümcek ağı” olarak değerlendiren raporda çok sayıda ülke ve hükümetin gerçekleştirilen nakillerden haberdar olduğu bazılarının ise bunları görmezden geldiği vurgulanıyor. Marty’nin CIA’yle işbirliğine girdikleri suçlamasını yönelttiği Avrupa’daki ülke sayısı 14 olarak dikkat çekiyor. Söz konusu ülkelerin aldatılmış olmasının söz konusu olmadığına, ne olup bittiğinin tamamen farkında olduklarına ve aktif şekilde sürece katıldıklarına vurgu yapan Marty, küçük uçakların kullanıldığı nakil yollarının dünyayı bir örümcek ağı gibi sardığını belirtiyor.

Soruşturma sonuçlarını 67 sayfalık bir raporda toplayan Marty’nin en ağır suçlamaları yönelttiği iki ülke ise Romanya ve Polonya. Rapora göre bu iki ülke CIA’in gizli cezaevlerine ev sahipliği yaptı. İki ülke yetkililerinin reddettiği suçlamaların doğruluğunu kanıtlayan resmi veri ve kanıtlar ise raporda yer almıyor. Marty de bu eksikliğin altını raporunda çiziyor. Bu iki ülke dışında suçlama yöneltilen Avrupa ülkeleri ise Türkiye, İsveç, Bosna - Hersek, İngiltere, İtalya, Makedonya, Almanya, İspanya, Kıbrıs Rum Kesimi, İrlanda, Portekiz ve Yunanistan’dan oluşuyor.

Raporda Türkiye’ye yönelik olarak yer alan iddialar ise iki noktada toplanıyor. Bunlar terör şüphelilerinin Amerikan yetkililerine teslim edilmesi ve CIA tarafından gerçekleştirilen uçuşlara izin verilmesi olarak sıralanıyor. Bu uçuşlarla ilgili olarak da İncirlik Üssü’nün adı geçiyor.

Rapor, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nin 27 Haziran’da Strasbourg’da gerçekleştireceği oturumda ele alınacak. Raporla ilgili görüşmelerin ardından konuyla ilgili bir tavsiye kararı alınması öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG