Erişilebilirlik

5 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Times muhabiri Andrei Borowiec, Yunanistan dışişleri bakanı Dora Bakoyannis’in, Ankara’da meslektaşı Abdullah Gül’le yapacağı görüşmeyi, iki ülke arasında gerginleşen ilişkileri düzeltmeye yönelik bir girişim olarak değerlendiriyor. 23 Mayıs’ta Ege Denizinde bir Türk ve Yunan savaş uçağının çarpıştığını hatırlatan muhabir, Yunan bakanın Ankara’daki temaslarında güven artırıcı önlemleri gündeme getireceğini aktarıyor; ancak iki ülke arasındaki ilişkilerin geleceğine ilişkin olarak, Atina’nın fazla iyimser olmadığını vurguluyor.

"Atina’daki yetkililer, Türkiye’nin karasuları ve Kıbrıs’ın geleceği konularında taviz vereceğini düşünmüyor. Türkiye, Rum gemileri ile uçaklarına kendi limanlarını ve hava alanlarını açmıyor. Bir yabancı gözlemcinin değerlendirmesine göre, Ege’deki çarpışma sonrasında Türkiye ile Yunanistan arasındaki uzlaşma havası yapaydı. Ve Yunanistan, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine destek vermek karşılığında Ankara’dan bazı tavizler koparmaya çalışıyor."

USA Today gazetesi, Kanada’da terör saldırısı planladıkları gerekçesiyle tutuklanan 17 Müslüman’ın El Kaide örgütünden esinlendiğini hatırlatıyor. Gazete, El Kaide’nin merkezi örgütlenme anlayışından vazgeçerek, liderlerinin yakalanması durumunda bile hücrelerin faaliyetlerini sürdürebileceğini savunuyor.

"Kanada’daki tutuklamalar, Irak savaşının aslında aşırı İslamcılığa karşı savaş anlamına gelen teröre karşı savaşta, Amerika’nın ve uluslararası toplumun dikkatini dağıttığını gösteriyor. Bu savaş, Irak’a asker göndermeyen Kanada gibi ülkeleri de kapsıyor. 11 Eylül saldırılarından sonra Fransız Le Monde gazetesi “Hepimiz Amerikalıyız” diye manşet atmıştı. Irak savaşı ise 11 Eylül’deki düşmanı yenmek için gerekli olan işbirliğini ve iyi niyeti büyük ölçüde ortadan kaldırdı. Kanada’daki tutuklamalar, uluslararası toplumun yeniden aşırı İslamcılıkla savaşa odaklanma konusunda bir fırsat sunuyor."

Washington Post gazetesi, getirilen yasaklamalara rağmen balina avcılığının artarak sürdüğüne dikkat çekiyor ve balinaların tükenmekte olduğu uyarısında bulunarak, bu konuda harekete geçme çağrısında bulunuyor. Bu konuda özellikle Japonya, İzlanda ve Norveç’i suçlayan gazete, bu ülkelerin balina avı yasağını yumuşatmak için de yoğun bir lobi faaliyetine giriştiğini belirtiyor.

"Balina avı yasağındaki bir boşluktan yararlanan Japonya ve İzlanda balinaların bilimsel araştırma amacıyla öldürüldüğünü öne sürüyor. Ancak öldürülen balinaların etleri ticari amaçla satılıyor. Her üç ülke de, balina avlamayı kendi kültürlerinin bir parçası olarak savunuyor. Balina avlanmasına karşı olan ülkelerin, bu yasağın çiğnenmesini önlemek için neler yapabileceği bilinmiyor. Ancak uluslararası çevreci hareketin en önemli başarılarından biri tamamen yok edilirken, buna seyirci kalmamaları gerekiyor."

New York Times gazetesi ise yok olmakta olan bir başka doğal varlığı; mercan kayalıklarını koruma çağrısında bulunuyor. Bir mercan kolonisinin oluşmasının yüzyıllar aldığını kaydeden gazete, mercanların denizlerdeki kirlenme ve küresel ısınma nedeniyle hızla yok olduğunu belirtiyor.

"Mercan kayalıkları okyanusların yüzde 1’inden daha az bir kısmını oluşturuyor. Ancak deniz altındaki yaşamın sürmesini destekleyerek ekosistemin devamına büyük bir katkıda bulunuyor. Ayrıca kasırgalara karşı doğal bir engel oluşturuyor ve atmosferdeki karbondioksitin devri daimine yardımcı oluyor. Yaşamın sürmesine böylesine önemli katkıda bulunan mercanların korunması için daha fazla şey yapılması gerekiyor."

XS
SM
MD
LG