Erişilebilirlik

Amerika'da Terör Davaları


11 Eylül 2001 tarihinde düzenlenen ve Amerika’yı hedef alan terör saldırılarından yalnızca bir kişi, Zekariya Musavi yargılanarak hüküm giydi. Saldırılara karışmakla suçlanan diğer zanlılar Amerika dışında tutuluyor. Bu kişileri yargılamak için henüz bir hazırlık yok.

Zekaria Musavi, el Kaide’nin Amerika’da uçak kaçırıp binalara çarptırma planında yer aldığını itiraf ettikten sonra ömür boyu hapse mahkum oldu.

Musavi hüküm giyerken , 11 Eylül saldırılarını finanse etmekle suçlanan Halid Şeyh Muhammed ile Remzi Binalşip’in durumu belirsizliğini koruyor.

Amerikalı yetkililer, Musavi’nin uzun ve güç yargılanma sürecine rağmen sözü edilen bu kişiler için de aynı yola başvurulabileceğini belirtiyor.

Adalet Bakan Yardımcısı Paul McNulty bu konuda şunları söylüyor: “Musavi’nin davası sanıyorum başarılı olabileceğimizi gösteriyor: "Soruşturmalarımızda elimizdeki her aracı ve yetkiyi, riskleri en erken tespit edebilmek için kullanmalıyız. İş yargılamaya gelince, nelerin risk taşıdığını görmek için beklemeyeceğiz.”

Musavi yargılanması sırasındaki dengesiz tavırları ve ifade veren 11 Eylül kurbanlarının yakınlarına sataşmalarıyla biliniyor.

Hukukçular ve bazı uzmanlar bu tür tavırların hükümetin diğer zanlıları yargılamaktan kaçınmalarına neden olabileceğini düşünüyor. Washington Post gazetesinde konuyla ilgili görüşlerini yazan Benjamin Wittes, geçtiğimiz günlerde merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu American Enterprise Institute’da bir konuşma yaptı: “Söylemek istediğim şu: Bu kişileri belirledik ve tutukladık. Görünen o ki bu kişileri yargılamak gibi bir plan yok...”

Terör zanlılarının açıkça yargılanması bazı riskler taşıyor. Süreçte hükümet elindeki delilleri sunarken bazı gizli istihbarat bilgilerini açıklamak durumunda kalabilir. Savcılar ayrıca, itirafların işkence altında alınıp alınmadığını da belirlemek zorundalar.”

Washington’daki Georgetown Üniversitesi Hukuk Merkezi Profesörlerinden Neal Katyal, Bush Yönetimi’nin terör zanlılarını süresiz olarak hapiste tutmayı tercih edeceğini söylüyor: “Federal mahkemeler düşman savaşçılarla ilgili karar almada Başkan’a oldukça geniş yetkiler verdiler ve bu tavrı sürdüreceklerini sanıyorum. Halid Şeyh Muhammed gibi kişilerin süresiz gözaltında tutulacağını düşünüyorum. Durum böyleyken, sonuçları belirsiz yargı sürecini başlatmak pek akıllıca görünmüyor.”

Bush yönetimi el Kaide zanlılarını askeri mahkemelerde de yargılayabilir.

Profesör Katyal, Guantanamo üssünde düşman savaşçı suçlamasıyla yargılanmayı bekleyen Salim Ahmed Hamdan’ın avukatlığını yapıyor.

Hamdan, Bush Yönetimi’nin terör zanlılarını askeri mahkemede yargılayamayacağını savunarak durumu düzeltmesi için Amerikan Anayasa Mahkemesine başvurdu.

Profesör Katyal şöyle diyor: “Hamdan, dünyanın en güçlü kişisi olan Başkan Bush aleyhine ülkenin en büyük mahkemesinde dava açabiliyor. Başka bir ülkede olsa bunu yaptığı için insan can güvenliğinden kaygı duyabilir....Ama bu tümüyle Amerikan adalet sistemine özgü bir durum.....”

Anayasa mahkemesi, askeri mahkemelerin yasallığı konusundaki kararını ay sonunda açıklayacak.

Amerika üst düzey el Kaide liderleriyle ne yapacağı konusunda bir karar vermezken, daha alt seviyedeki zanlılarla ilgili soruşturmalara devam ediliyor.

Adalet Bakan Yardımcısı Paul McNulty, 11 Eylül saldırılarından bu yana 435 zanlıyla ilgili suçlamaların kesinleştirildiğini belirtti. Varılan hükümlerin çoğu terör eylemleri ya da planlarından çok küçük suçlar ve göçmenlik yasalarının çiğnenmesiyle ilgili...


XS
SM
MD
LG