Erişilebilirlik

'Hadisa Konusunda İşbirliği Yapacağız'


Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Hadisa olaylarıyla ilgili Irak hükümetiyle tam bir işbirliği yapacaklarını söyledi. CBS televizyonunda katıldığı programda konuşan Bakan, suçlanan askerlerin de yargı yoluna başvurma hakkına sahip olduklarına işaret etti.

Geçen Kasım ayında yaşanan olaylar yüzünden Hadisa kenti, son günlerde Irak’la ilgili en çok tartışılan konu oldu. Bir Amerikan askerinin patlama sonucu ölmesini izleyen olaylar, hem Amerikan ordusu hem de Irak hükümeti tarafından soruşturma altına alındı. Ölen deniz piyadesinin birliğindeki diğer askerlerin, ateş açarak 24 masum sivili öldürdüğü iddia ediliyor. Bu askerler neden ateş açıp bu sivilleri öldürdü ve o andaki koşullar neydi? Bunlar şu anda sorulan soruların sadece birkaçı.

Dışişleri Bakanı Rice, demokrasilerde bu tarz olayların başgöstermesi durumunda, bu olayların tam bir şekilde soruşturulduğunu hatırlattı ve suçlanan tarafların da hukuk yoluna başvurmaya hakkı olduğunu belirtti. Rice Başkan Bush’un da olaydan büyük rahatsızlık duyduğunu kaydetti.

Hadisa olayı Kongre üyeleri arasında da hararetle tartışılıyor. Cumhuriyetçi Partili Lindsay Graham, bu olayla ilgili iki ayrı konunun soruşturmaya hedef olduğunu belirtti. Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu üyesi Graham, bu iki noktadan birinin; askerlerin sivilleri öldürmesi, ikincisinin de subayların, bu olayı ört bas etme çabaları olduğunu kaydederek şöyle konuştu:

"İddia şudur: Bazı askerler, yerinde olmadan ateş açarak savaş kurallarını çiğnemiştir. Bazı subaylar, bu kanunsuz durumu bildikleri halde rapor etmemiş ve emir komuta zinciri içindeki komutanlar da bu durumu bilme durumunda oldukları halde hiçbir şey yapmamıştır. Burada, görevi suistimal iddiası vardır."

Bazı Kongre üyeleri, bu gibi olaylar nedeniyle, askerlerin Irak’tan en kısa zamanda çekilmesini istiyor. Ancak Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Irak’taki 133 bin kişilik Amerikan asker sayısını sınırlamayı, şimdilik, düşünmediklerini sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG