Erişilebilirlik

'İshaki Soruşturmasında Askerler Suçsuz'


Irak’ın İshaki kasabasında Amerikan askerlerinin sivilleri kasıtlı olarak öldürmesiyle ilgili olarak açılan soruşturma sona erdi.

Amerikan askeri sözcüsü Orgeneral William Caldwell, soruşturma sonucu askerlerin suçsuz olduğuna karar verildiğini açıkladı. Bugün basına açıklama yapan Orgeneral Caldwell, askerlerin Mart ayında yürüttükleri operasyon sırasında ateş altında kaldıklarını ve bu nedenle daha çok kuvvet kullanmaya karar verdiklerini söyledi.

Sözcü operasyon sırasında 9 sivilin ölmüş olabileceğini, ancak askerlerin, savaş kurallarının dışına çıkmadıklarını belirtti.

İshaki’deki olayla ilgili soruşturma kapanırken, Hadisa dahil sivillerin öldürüldüğü diğer operasyonlar konusunda soruşturmalar sürüyor. Askeri yetkililer, özellikle 24 kişinin öldüğü Hadisa’daki olaylarla ilgili iddiaların araştırıldığını bildirdi.

Irak'ta Yeni Saldırılar

Basra’da bomba yerleştirilen bir aracın patlaması sonucu en az 15 kişi öldü, 30 kişyi yaralandı. Patlama, Başbakan Nuri el Maliki’nin rakip Şii gruplar arasındaki çatışmalar üzerine kentde sıkıyönetim ilan etmesinden 3 gün sonra meydana geldi.

Bu arada Bağdat’ta bir Rus diplomat öldürüldü, 4 elçilik görevlisi de kaçırıldı. Polis, silahlı kişilerin Ruslara başkentin zengin Mansur mahallesindeki elçilik binası yakınlarında saldırdığını bildirdi. Yine Bağdat’ta üzerlerinde kurşun ve işkence izleri olan 4 ceset daha bulundu.

Bakuba kentinde ise bir kontrol noktasına düzenlenen saldırıda 7 polis öldürüldü, 4 sivil yaralandı. Ayrıca Bakuba yakınlarında 8 kesik baş bulundu. Bırakılan bir notta başları kesilen kişilerden birinin Şiileri öldürmekle suçlandığı belirtildi.

Öte yandan, Irak Başbakanı Nuri el Maliki’nin yarın boş kalan Savunma ve İçişleri bakanlıklarına atama yapması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG