Erişilebilirlik

Irak'ta ABD Askerlerine Yeni Suçlamalar


Irak’ta Amerikan askerlerinin silahsız sivilleri öldürdüğüne ilişkin yeni haberler yayınlandı.

BBC televizyonu Mart ayında Amerikan askerlerince öldürüldüğü iddia edilen ve aralarında çocukların da bulunduğu 11 kişinin cesedini gösteren bir video yayınladı.

İngiliz televizyonu, Amerikalı yetkililerin o tarihte bu kişilerin Bağdat’ın kuzeyindeki İshaki kasabasında düzenlenen askeri bir operasyonda öldüklerini açıkladıklarını bildirdi.

Yeni video, Amerikan askerlerinin geçen yıl Hadisa kentinde 24 Iraklı sivili kasıtlı olarak öldürmeleri olayıyla ilgili soruşturma devam ederken yayınlandı.

Amerikan ordusu ayrıca yine deniz piyadelerinin geçen Nisan ayında Bağdat’ın batısında silahsız bir Iraklıyı öldürdüğü iddiasını soruşturuyor.

Halen California’da bir askeri üste hapsedilen 7 deniz piyadesinin cinayet suçundan yargılanacakları bildirildi. Deniz piyadelerinin Iraklıyı öldürdükten sonra direnişçi süsü vermek için yanına bir tüfek bıraktıkları öne sürülüyor.

Beyaz Saray sözcüsü, Amerikan ordusunun bu üç olayı da soruşturduğunu, Başkan Bush’un Amerikan askerlerinin savaş kurallarına uymasına büyük önem verdiğini açıkladı.

Ebu Gureyb Gardiyanına Hapis Cezası Verilmedi

Irak’taki Ebu Gureyb cezaevinde, mahkumlara köpeğiyle işkence eden Amerikalı asker 90 gün ağır çalışma cezasına çarptırıldı.

Rütbesi de indirilen Çavuş Santos Cardona’nın ayrıca maaşından 7 bin 200 dolar kesilecek. Cardona’nın hapis yatmayacağı öğrenildi.

3 buçuk yıl hapis istemiyle yargılanan 32 yaşındaki asker, görevde kusur ve kötü muamele suçlarından mahkum edildi.

Cardona, Ebu Gureyb skandalıyla bağlantılı olarak yargılanan 11’inci Amerikan askeri oluyor. Santos’un avukatı müvekkilinin, kendisine verilen emirleri yerine getirdiğini savundu.

2004 yılının başında Ebu Gureyb’de mahkumlara kötü muamele yapıldığını ve cinsel açıdan aşağılandıklarını gösteren fotoğrafların ortaya çıkması tüm dünyada sert tepkiyle karşılanmıştı.

Zerkavi'den Çatışmalara Devam Çağrısı

Irak’taki el-Kaide lideri Ebu Musab El Zarkavi, Sünnileri Şiilerin barış çağrılarını reddetmeye çağırdı.

Zarkavi bugün İnternet’te yayınlanan ses bandında Şiileri “yılanlar” ve dini lider Ayetullah Ali El-Sistani’yi de “Allahsız” olarak tanımladı..Zarkavi, Sünnilerden mezhep çatışmalarını sürdürmelerini de istedi.

Ses bandının gerçekten Zarkavi’ye ait olup olmadığı henüz belirlenmedi. Zarkavi’nin son Internet mesajı Nisan’da yayınlanmıştı.

Bağdat'ta Bombalı Saldırılar Sürüyor

Bağdat’ta devam eden bombalı saldırılarda bugün de 7 kişi öldü, 61 kişi yaralandı.

Bağdat’ın tarihi pazar yeri Gazil’de arka arkaya patlayan bombalar 5 kişinin ölümüne, 57 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Yine Bağdat’ın doğusundaki bir mahallede yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu iki kişi öldü, en az 4 kişi yaralandı.

Sıkıyönetim ilan edilen Basra’da ise güvenlik güçleri yollara barikatlar kurarak kimlik kontrolü yapmaya başladı.

İtalya Irak'tan Asker Çekmeden Önce İngiltere'ye Danışacak

İtalya Başbakanı Romano Prodi, Irak’taki İtalyan askerlerinin çekilmesi konusunu İngiltere’yle görüşeceklerini açıkladı.

Prodi, İtalya ve İngiltere savunma bakanları arasındaki görüşmenin ne zaman yapılacağını belirtmedi. Ancak bir hükümet yetkilisi, bakanların önümüzdeki günlerde bir araya gelebileceğini söyledi.

Romano Prodi, seçim kampanyası sırasında İtalyan askerlerinin Irak’tan çekilmesine hız vereceklerini açıklamıştı. Roma’da İngiltere Başbakanı Tony Blair’le görüşen Prodi, çekilme kararının alındığını, bakanların lojistik destek sorununa çözüm bulmaya çalışacaklarını söyledi.

İki lider, Prodi’nin geçen ay başbakanlık görevine gelmesinden bu yana ilk kez bir araya geliyor.

XS
SM
MD
LG