Erişilebilirlik

Kabil'de Şiddet Eylemleri: 8 Ölü


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Afgan halkından Başkentte şiddet eylemleri düzenleyenlere, yağmacılara ve mülke zarar verenlere karşı durmalarını istedi. Karzai, eylemcileri Afganistan’ın düşmanı olarak tanımladı.

Kabil’de bir Amerikan askeri aracının yolaçtığı trafik kazasından sonra şiddet olayları çıktı. Kazada bir, çıkan olaylarda ise enaz yedi kişi öldü. Göstericiler dükkanları yağmaladı, polis araçlarını ateşe verdi ve Amerika karşıtı sloganlar attı.

Görgü tanıkları 2001 yılında Taleban’ın devrilmesinden bu yana başkentte ilk kez bu tür bir şiddet eylemi yaşandığını söylüyor.

Görgü tanıklarına göre, Amerikan askeri aracı kazayla sivil araçlara çarptı. Kazanın hemen ardından toplanan kalabalık askeri konvoya taşlarla saldırdı ve bölgede silah sesleri duyuldu. Afgan polis ekipleri göstericileri kontrol altına almada başarılı olamadı, buarada en az bir kişi açılan ateş sonucu öldü.

Göstericinin Amerikan askerlerince mi, yoksa yerel polis tarafından mı öldürüldüğü konusunda çelişkili haberler alınıyor. Amerikan askeri sözcüsü Albay Thomas Collins, Amerikan askerlerinin, araçların çevresinde toplanan göstericileri dağıtmak için havaya uyarı ateşi açtığını söyledi.

Albay Collins, kalabalığın tavrı sertleşince Koalisyon askerlerinin tansiyonu düşürmek için bölgeden ayrılmaya çalıştığını, en az bir askeri aracın uyarı ateşi açtığını bildirdi. Kazadan sonra kentin çeşitli yerlerinde yüzlerce gösterici toplandı. Gün boyunca otomatik silah sesleri duyuldu.

Yabancı yardım kuruluşlarının büroları da göstericilerin saldırısına uğradı. Devlet Başkanı Hamid Karzai halka sükunet çağrısında bulundu. Afgan güvenlik güçlerinin yanı sıra NATO barış gücü askerleri de kentin çeşitli bölgelerinde konuşlandırıldı. Şiddet olayları, Devlet Başkanı Hamid Karzai’ye halk desteğinin azaldığı yolundaki kaygıları arttırdı.

XS
SM
MD
LG