Erişilebilirlik

Murtha: Haditha Olayı Şeffaflıkla Soruşturulsun


Kongre üyeleri Irak’ta sivillerin öldürüldüğü yolundaki iddialar hakkında devam eden soruşturmanın tam bir şeffaflık içinde yürütülmesi için çağrıda bulundu. Silahsız sivillerin öldürülmesi olayında deniz piyadelerinin suçlu olup olmadığı araştırılıyor.

Haditha’daki olay hakkında, kendilerine bilgi verilen Kongre üyeleri arısında John Murtha da var. Amerikan askerinin bir an önce geri çekilmesi için bir süre önce çağrıda bulunan ve eski bir asker olan John Murtha bir deniz piyadesinin yola yerleştirilen bombanın patlaması sonucu ölümü üzerine olay yerine giden askerlerin Iraklı sivillere ateş açtığı yolunda kendisine bilgi verildiğini belirtti.

“Olay yerine bir taksi gelir ve Amerikan askerleri taksinin içindeki 4 ila beş kişiye ateş açar, daha sonra galeyana gelen askerler evlere girip içerdeki herkesi öldürmeye başlar. Bir deniz piyade subayının bana anlattığına göre, küçük çocuğuna siper olup bağışlanması için yalvaran kadını da askerler, acımasızca öldürür.”

Bir televizyon programında konuşan Kongre üyesi Haditha’da deniz piyadelerinin kendilerine açılan ateşe karşılık verdiği tezini de reddetti.

“En yüksek makamdan bana verilen bilgilere göre, bu olayda, hiçbir ateş açma, karşı karşıya gelme, ya da askeri bir durum söz konusu değil. Deniz piyadesinin ölümü bomba patlaması sonucu. O noktadan itibaren ise, hem taksinin içine, hem de evlere ateş açılması söz konusu."

Savunma Bakanlığı Haditha’daki olayın soruşturmasını tamamlamak üzere. Soruşturma sonucu suçlu görülenlerin cezalandırılacağı, bakanlık yetkililerince ifade ediliyor. Kongre üyesi John Murtha da bu olayın ört bas edilmemesini istedi. Senato Silahlı Hizmetler Komisyonu’nun Başkanı John Warner da olayın çok önemli olduğunu belirtmekle birlikte, ordunun bu olayı araştırmakta olduğuna işaret etti:

“Bu çok ciddi bir olay ve ordu da bunun üzerine ciddiyetle eğiliyor. Fakat olay nasıl, ne zaman olmuştur ve patlamanın ardından olayı öğrenen deniz piyade komutanlarının tutumu ne olmuştur. Bu konularda çok ciddi sorular ortaya çıkmıştır.”

Vietnam savaşına katılmış eski bir deniz piyadesi olan John Murtha Amerika’nın, ordu mensuplarını sorumlu tutabildiğini dünyaya kanıtlamak için şeffaf bir soruşturmanın önem taşıdığını belirtti:

“Bu olayın suçluları her kim ise açıkça ortaya çıkartılmalı ve bu işi sonuçlandırmalıyız.”

Savunma bakanlığı sözcüsü, orduda görevi kötüye kullanma olaylarının tam bir ciddiyetle derinlemesine soruşturulduğunu belirtti ve “ordu, görevini kötüye kullananları cezalandırır” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG