Erişilebilirlik

Endonezya Depreminde Ölü Sayısı Artıyor


Endonezya’nın Cava Adası’nda meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremden sonra başlatılan arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Yetkililer, ölü sayısının 4 bin 600’ü aştığını duyurdu.

Ölü sayısının en çok Bantul kentinde olduğu, ölenlerin kısa süre içinde toprağa verildikleri bildiriliyor.

Yogyakarta ilindeki bazı kasabaların tamamen yerle bir olduğu ve depremden sonra yüzlerce artçı şokun meydana geldiği de alınan haberler arasında.

Askerler, tıbbi yardım görevlileri ve arama-kurtarma ekipleri, Endonezya’daki tarihi kent Yogyakarta ve civarını vuran depremde kurtulanlara yardım etmek için bölgeye akın ediyor. Endonezya’daki Kızıl Haç Örgütü, evsiz kalan yaklaşık 200 bin depremzedeye yardım için 10 milyon Dolar gerektiğini duyurdu. Bölgede ayrıca yeterli sayıda doktor ve cerrah da bulunmuyor.

Amerika ve Çin, 2’şer milyon Dolar'lık yardım sözünde bulunurken Malezya, Japonya, Güney Kore ve Avustralya da bölgeye yardım gönderen ülkeler arasında yer alıyor.

Endonezya Kızıl Haç Örgütü’nden Putu Suriawan, Amerika’nın Sesi Radyosu’na verdiği demeçte önlerindeki en büyük sorunlardan birinin, deprem bölgesindeki havaalanının hasar görmesi nedeniyle, yardım malzemelerinin depremzedelere zamanında ulaştırılamaması olduğunu söyledi:

"Yogyakarta Havaalanı’ndan sonra trafik çok sıkışık olacak. Yollar, tamamen dolu. Ana yol ise her zaman kapalı."

Yardım malzemelerinin deprem bölgesine bir saat uzaklıktaki Solo Havaalanı’na gönderildiği bildiriliyor. Yetkililer, Yogyakarta Havaalanı’nın ise, bir günlük gecikmeyle ulaşıma açılmasını umuyor.

Öte yandan depremden sağ kurtulduktan sonra artçı deprem korkusuyla geceyi dışarıda geçiren bölge halkı, evlerine dönmeye başladı. Diğer kurtulanlarsa ise depreme gece uykuda yakalanan ve hala enkaz altında bulunan yakınlarını aramaya devam ediyor.

Depremin meydana geldiği bölge, aynı zamanda dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan ve haftalardır faaliyet gösteren Merapi Yanardağı’na oldukça yakın...Yetkililer, depremi tetikleyen unsurun yanardağla bağlantısı olmadığını bildirdi. Ancak çok daha geniş bir alanı etkisi altına alan depremin, yanardağı daha fazla faaliyete geçirme olasılığı, uzmanlarca gözardı edilmiyor.

Büyük Okyanus'ta Şiddetli Depremler

Bu arada Büyük Okyanus'un güneyindeki Papua Yeni Gine'de 6,2, bundan 20 dakika sonra da Tonga'da 6,7 şiddetinde iki deprem daha meydana geldiği bildirildi.

Depremlerde ölen ya da yaralanan olmadığı belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG