Erişilebilirlik

'Anadolu Güneşi' Tatbikatı Başladı


Kitle İmha Silahlarının yayılmasının önlenmesi amacıyla, Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılan “Anadolu Güneşi 2006” tatbikatı Amerika’nın da katılımıyla başladı.

İran tüm uyarılara rağmen nükleer faaliyetlerini sürdürürken, Türkiye, Amerika, Fransa ve Portekiz ile birlikte, kitle imha silahlarına karşı "Anadolu Güneşi 2006" isimli bir tatbikata ev sahipliği yapıyor.

İki aşamadan oluşan tatbikatın ilk ayağı Ankara’da yapıldı. "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (Proliferation Security Initiative - PSI)" çerçevesinde düzenlenen tatbikatın masa başı bölümüne katılımcı ülkeler, Ankara’daki büyükelçilikleri veya başkentlerinden bilgisayar ortamında katıldılar.

Bugün Antalya’da başlayan uygulamalı bölümde ise Amerika, Fransa ve Portekiz katılımcı, 31 ülke de gözlemci olarak yer alıyor. Bu 31 ülke arasında, İngiltere, Hollanda, İtalya, İspanya, Almanya gibi ülkeler var. Tatbikatın çalışmaları, Başbakanlık'ın koordinasyonunda, yaklaşık 20 devlet kurumu tarafından yürütüldü.

Tatbikat dolayısıyla üç gündür Antalya Limanı'nda demirleyen Amerika, Fransa ve Portekiz donanmaları ile Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı firkateynler Antalya Limanı'ndan bu sabah hareket etti ve fiili tatbikat Antalya körfezi açıklarında başladı.

Türkiye, bu tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığını, ateşli silah kullanımı içermediğini ve Tahran yönetimine gözdağı vermek amacıyla yapılmadığını vurguluyor. Ancak “Anadolu Güneşi 2006” tatbikatı batı ile İran arasında bu ülkenin nükleer faaliyetleri nedeniyle yaşanan gerginlik dönemine denk gelmesi nedeniyle önem taşıyor.

New York Times gazetesi, 22 Mayıs tarihli, Steven Weisman imzalı haberinde,“Anadolu Güneşi 2006” tatbikatının, İran’a gözdağı vermek amacıyla yapıldığı yorumuna yer vermişti.

"Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi” 2003 yılında, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme konusunda mevcut uluslararası anlaşmalarda, kontrol rejimlerinde ve ulusal ihracat kontrol sistemlerinde görülen açıkları kapatmak düşüncesiyle oluşturuldu. Türkiye de, Aralık 2003 tarihinde söz konusu girişime destek verdiğini açıkladı.
XS
SM
MD
LG