Erişilebilirlik

'Cheney Libby Davasında İfade Verebilir'


Amerika Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin, bir gizli ajanın adının deşifre edilmesiyle ilgili olarak yürütülen davada ifade vermek zorunda kalabileceği bildirildi.

Cheney’nin eski genel sekreteri Louis Libby, soruşturma sırasında yalan ifade verdiği için yargılanıyor. Soruşturmayı yürüten savcı Patrick Fitzgerald, Cheney’nin bir gazete makalesinin yanına el yazısıyla aldığı notların Libby’nin, yalan ifade vermiş olabileceğine işaret ettiğini kaydediyor.

Cheney, adı deşifre edilen CIA ajanının eşi, eski diplomat Joseph Wilson’ın 2003 yılında New York Times gazetesinde yayınlanan makalesinin yanına el yazısıyla notlar almıştı. Wilson, makalesinde, Bush Yönetimi’nin Irak’a savaş açabilmek amacıyla istihbarat bilgilerini saptırdığını iddia ediyordu.

Wilson 2002 yılında da Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA tarafından Nijer’e incelemelerde bulunmak üzere gönderilmiş ve Saddam Hüseyin’in atom bombası yapımı için bu ülkeden uranyum alıp-almadığını belirlemeye çalışmıştı.

Cheney, makalenin yanına yazdığı el yazısı notlarında, Wilson’un Nijer’e yaptığı ilk ziyaretin, adı açığa çıkarılan CIA ajanı eşi Valery Plame tarafından organize edilmiş, “gereksiz bir gezi” olduğuna dair imada bulunuyor.
XS
SM
MD
LG