Erişilebilirlik

25 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor, Karadağ halkının referandumla Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığı tercih etmesinin Avrupa’da yeniden milliyetçilik tartışmasını başlatacağını yazıyor. Bir Avrupa Birleşik Devletleri oluşturmayı hedefleyen Avrupa Anayasası’nın milliyetçi duygular nedeniyle kabul görmediğini hatırlatan gazete, Karadağ’ın bağımsızlığının sadece Balkanları değil bütün Avrupa’yı etkileyeceği görüşüne yer veriyor:

"İspanya’nın Katalonya ve Bask bölgelerinden İskoçya’ya kadar Avrupa’daki bir çok yerde, yeni ortaya çıkan Balkan devletlerinin NATO veya Avrupa Birliği şemsiyesi altında ne kadar başarılı olacağı yakından izleniyor. Gelinen noktada, Kosova’nın bağımsızlığını reddetmek de mümkün değil. Böyle bir gelişme, uzun süredir devam eden Sırp emperyalizmine de son verecek ve Sırbistan’ın Avrupa Birliği üyeliği için gerekli reformları yapmasını kolaylaştıracaktır."

Boston Globe da Karadağ halkının bağımsızlık kararının sadece Balkanları değil, bütün Avrupa’yı etkileyeceği görüşüne katılıyor. Gazete, 650 bin kişilik bir bölgenin ulusal kimlik ve bağımsızlık tercihinde bulunmasını, uluslar üstü bir Avrupalılık bilinci yaratmaya çalışan Avrupa Birliği açısından önemli bir sıkıntı olarak yorumluyor. Yapılan yorumda bağımsızlık kararının İspanya’daki Bask ve Katalonya bölgeleri ile İtalya’nın Tirol bölgesindeki ayrılıkçıları cesaretlendireceği de vurgulanıyor:

"Avrupa Birliği’nin bekleyen daha önemli bir başka sorun ise, Kosova’da çoğunluğu oluşturan Arnavutların Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlıklarının resmen tanınması talebine verilecek cevap. Avrupa’nın geleceği açısından, Avrupa Birliği liderleri Kosova sorununa barışçıl ve yasal bir çözüm bulmalıdır. Karadağ’ın aldığı demokratik kararın, ayrılıkçı milliyetçiliğe değil Balkanlar’da istikrara örnek oluşturmasının yollarını bulmalıdır."

New York Times ise Başkan Bush’un İsrail başbakanı Ehud Olmert’in tek yanlı çekilme planına destek vermesi nedeniyle, yaşama şansı olan bir Filistin devleti kurulması ihtimalinin daha da azaldığı görüşüne yer veriyor. Olmert’in Batı Şeria’daki bazı Yahudi yerleşimlerini boşaltmayı ancak bazılarını da kalıcı olarak İsrail topraklarına katmayı planladığını yazan gazete, bu planın gerçekleşmesi durumunda ortaya çıkacak Filistin devletinin varlığını sürdüremeyeceğinin altını çiziyor:

"Dün Kongrede konuşan Olmert, birkaç yıl içinde, İsrail’le yan yana, barış ve güven içinde yaşayan bir Filistin devleti kurulabileceğini söyledi. Bunu biz de isteriz. Ancak, umarız ki Olmert ve Bush, işlevsel bir Filistin devletinin oluşturulması konusunda Filistinlilerin de söz hakkı olmadığı sürece Ortadoğu’da barışın da olmayacağının farkındadır."

Los Angeles Times, Washington’un Somali’de İslamcı terör örgütlerine karşı çeteleri desteklemesini eleştiriyor. El Kaide bağlantılı unsurların Somali’deki kargaşa ortamından yararlanarak bölgede etkili olmaya çalıştığını kaydeden gazete, Amerika’nın bundan endişe duymakta haklı olduğunu belirtiyor. Ancak gazete, Amerika’nın bu unsurlara karşı çete liderlerine 100 milyon dolar verdiği iddialarını hatırlatıyor ve bu politikanın ters tepeceği uyarısında bulunuyor:

"Amerika’nın Somali’de teröristlerin başına ödül koyması başka bir şeydir, terör zanlılarını teslim edecekleri umuduyla soğukkanlı katilleri paraya boğmak başka bir şeydir. Sam Amca’yla ilişkili iyi silahlanmış bir gücün aniden ortaya çıkması, beklendiği gibi farklı gruplara mensup İslamcıların ortak düşmana karşı birleşmesine yol açtı. İslamcılar, şimdi eskisine nazaran daha tehlikeli."
XS
SM
MD
LG