Erişilebilirlik

'Türkiye'de Reformlar Yavaşladı'


Uluslararası Af Örgütü 2005 yılında Türkiye’de, Avrupa Birliği’yle uyum süreci çerçevesinde yapılan reformlarda yavaşlama olduğunu belirtti.

Londra merkezli örgüt raporunda , geçen yıl Türkiye’de işkence ve kötü muamelenin uygulandığına dair bilgilerin gelmeye devam ettiğine ve güvenlik kuvvetlerinin gösterilerde aşırı güç kullandığına dikkat çekti.

Raporda,ölüm olaylarına karışan güvenlik kuvvetleri mensuplarının nadiren mahkemeye çıkarıldığı da vurgulanıyor.

Af Örgütü raporunda ayrıca, Başbakanlık’a bağlı insan hakları dairesinin, ihlalleri araştırmak ve rapor etmek için yeterli yetkiye sahip olmadığı belirtiliyor.

Amerika'ya "İnsan Hakları" Eleştirisi

Uluslararası Af Örgütü, Amerika ve diğer büyük ülkeleri, “terörizmle savaş” adına insan haklarını ihmal etmekle suçladı.

Örgüt, yıllık insan hakları raporunda, Amerika, Rusya, İngiltere ve Çin’in de aralarında bulunduğu bazı devletlerin, aldatıcı politikalar izlediğini ve sözlerini yerine getirmediğini iddia etti.

Af Örgütü Genel Sekreteri Irene Khan, Amerika’yı, Guantanamo üssündeki hapishanede terör zanlılarını uzun süre gözaltında tuttuğu için eleştirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow ise, Amerika’nın Guantanamo ve diğer gözetim merkezlerinde, insan hakları konusunda şeffaf davrandığını belirtti.

Örgüt ayrıca, Sudan’ın Darfur bölgesindeki çatışmalara da dikkat çekti ve Rusya ve Çin’i, bu bölgelere ekonomik çıkarlarını sürdürmeye çalıştığını kaydetti; Darfur gibi Çeçenistan gibi diğer istikrarsız bölgelerde de insan hakları ihlallerinin görmezden gelindiğini ileri sürdü.

Kolombiya, İran, Afganistan, Özbekistan ve Venezüella gibi ülkeler de raporda, insan hakları ihlallerinin yaşandığı bölgeler arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG