Erişilebilirlik

22 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


"Amerika, İran’ın nükleer silah üretimini durdurma konusundaki kararlılığını göstermek amacıyla, Türkiye ile birlikte ortak bir tatbikat düzenleyecek." New York Times gazetesinde yer alan haberde, tatbikatın üç yıldır sürdürülen, Nükleer Yayılmaya Karşı Güvenlik Girişimi çerçevesinde yapılacağı belirtiliyor.

"Amerika; İran Körfezi, Arap Denizi ve Hint Okyanusu’ndaki dost ülkeleri de tatbikatlara katılmaya ikna etmeye çalışıyor. Ancak yetkililerin açıklamasına göre bu konuda fazla başarılı olamadı. Söz konusu ülkeler, İran’ı askeri açıdan kışkırtacak bir davranışa girmek istemiyor. Yetkililer, aralarında Hindistan ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu bazı ülkelerin konuyla ilgilendiğini; ancak kesin bir güvence vermediğini söylüyor. Bir yetkilinin açıklamasına göre Suudi Arabistan, Türkiye’deki tatbikata büyük olasılıkla gözlemci olarak katılabilir."

USA Today gazetesi, İsrail başbakanı Ehud Olmert’in, Washington’da yapacağı temaslar sırasında, Filistinlilere kendi koşullarını dayatmak için, Bush yönetiminden destek isteyeceğini kaydediyor. Bölgede kalıcı bir barışın tek yanlı dayatmalar yerine, müzakere yoluyla varılacak bir anlaşmadan geçtiğini savunan gazete, Amerika’nın bölgesel çıkarları açısından İsrail-Filistin anlaşmazlığında daha tarafsız bir tutum izlemesi gerektiğini belirtiyor.

"İsrail’in Batı Şeria’daki güvenlik duvarını yapmak için çok haklı gerekçeleri var ve bu duvar intihar saldırılarını önemli ölçüde azalttı. Ancak, bu duvar kalıcı bir sınır oluşturmamalıdır. Aksi taktirde ortaya çıkacak olan Filistin devleti, Amerika’nın çıkarlarına büyük zarar verecek bir düşmanlığın beslendiği bir yer olacaktır. Olmert, tek yanlı bir çözüm dayatmak istiyor. Ama Bush bunu önleyerek Amerika’nın yeniden tarafsız bir arabulucu olmasını sağlamalıdır."

Los Angeles Times gazetesi, Birleşmiş Milletler İşkenceyi Önleme Komitesi’nin Amerika’ya Guantanamo’daki hapishaneyi kapatma çağrısında bulunduğunu hatırlatıyor, ancak Bush’un bu konuda Anayasa Mahkemesi kararını beklediğini söylediğini yazıyor. Bush’un istediği anda bu kampı kapatma yetkisine sahip olduğunu savunan gazete, böyle bir kararın ciddi bir politika değişikliği anlamına geleceğinin de altını çiziyor.

"Tutukluları, coğrafi açıdan tecrit edilmiş bir yerde tutmak yetkililerin suistimaline kapı açtığı gibi, tutuklular açısından da huzursuzluk ve rahatsızlık yaratıyor. Bunun son örneği geçen hafta bir tutuklunun intihara teşebbüs etmesi ve diğer tutukluların da gardiyanlara saldırmasıdır. Guantanamo’nun kapatılmasını isteyen İngiltere Adalet Bakanı Lord Glodsmith’in de dediği gibi, “Amerika’nın tarihsel olarak üstlendiği adalet ve özgürlük sembolü olma görevi, Guantanamo’nun kapatılmasını gerektiriyor."

XS
SM
MD
LG