Erişilebilirlik

Maliki'den Güvenlik Konusunda İyimser Mesaj


Irak Başbakanı Nuri el Maliki, yıl sonuna kadar ülkede birkaç yer hariç güvenlik sorumluluğunu Koalisyon güçlerinden alacaklarını açıkladı.

Maliki bu açıklamayı, Bağdat’ı ziyaret eden İngiltere Başbakanı Tony Blair’le düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptı.

Blair de, yeni hükümetin Irak için önemli bir başlangıç olduğunu söyledi.

İngiltere Başbakanı Tony Blair, Bağdat’a, önceden açıklanmayan bir ziyaret yaptı ve Başbakan Nuri el Maliki’yle görüştü.

Görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, Blair’e, devam eden direniş ve mezhepler arası şiddet olayları hesaba katıldığında Irak savaşının bütün yapılanlara değip değmediği soruldu. Blair, bu soruları şöyle yanıtladı:

"Irak’ta halk tarafından seçilmiş bir hükümet var. Terör ve şiddet olaylarıyla demokrasiyi engelleme çabalarına ve bütün güçlüklere rağmen çok önemli bir şey oldu ve halk iradesini ortaya koyarak hükümetini belirledi. Bu hükümetin bir programı var. Hükümet halka hizmet etmek istiyor."

Irak Başbakanı Maliki de şiddetin iç savaşa yol açmadığını ve yol açmayacağını söyledi.

"Irak’ta iç savaş yok. Cinayet işleyen ve terör yaratan bazı grup ve çeteler var. Irak’ta hiçbir zaman iç savaş olmayacak. Çünkü bütün siyasi güç sahipleri bu olasılığa karşı mücadele etmek üzere anlaştı."

Başbakan Tony Blair, Irak güvenlik kuvvetlerinin, güvenlik sorumluluğunu Koalisyon güçlerinden ne kadar çabuk devralabileceği sorusu üzerine de şunları söyledi.

"Irak güvenlik kuvvetlerinin sayısı 250 bin civarında. Bu güç yıl sonunda bu görevi yapmaya tam olarak hazır olacak. Bölgeler yavaş yavaş Irak güvenlik kuvvetlerinin kontrolüne bırakılıyor."

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, yıl sonuna kadar şiddet olaylarının en çok görüldüğü Bağdat ve el Anbar dışında ülkenin tamamında Irak güvenlik kuvvetlerinin kontrolü devralabileceğine inandığını söyledi.

Bu arada Bağdat’ta Saddam Hüseyin ile yedi eski yetkilinin davası devam ediyor. Davaya bakan yargıç, duruşmayı engellemeye çalıştığı gerekçesiyle Saddam Hüseyin’in avukatlarından birini salondan çıkardı.

Saddam Hüseyin, Lübnanlı avukatı Buşra Halil’in mahkeme salonundan çıkarılmasına itiraz etti. Duruşmanın geri kalan kısmında savunmanın mahkemeye sunduğu tanıklardan, eski istihbarat şefi Barzan İbrahim dinlendi.

Öte yandan bu sabah Bağdat’ta meydana gelen iki ayrı bombalı saldırıda en az altı kişi öldü, dokuz kişi yaralandı.

XS
SM
MD
LG