Erişilebilirlik

New York'ta Türk Günü Yürüyüşü


New York’ta her yıl geleneksel olarak yapılan Türk Günü Yürüyüşü bugün gerçekleşiyor. Amerika’da yaşayan Türklerin Gençlik ve Spor Bayramına denk gelen haftasonu yaptıkları yürüyüşe, bu yıl Türkiye’den de Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AKP İstanbul Milletvekili ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış İlişkiler Danışmanı Egemen Bağış da yürüyüşe katılıyor.

New York’ta her yıl yapılan Türk Günü Yürüyüşü, ilk kez 23 Nisan 1980’de yapılmış. Ermeni terror örgütü ASALA’nın öldürdüğü Türk diplomatlarına Amerikan kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla zamanın Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu Başkanı Tevfik Günaydın tarafından gerçekleştirilen ilk yürüyüşe sadece 150 kişi katılmış.

Güvenlik kaygıları sebebiyle New York polisinden izin alınamayınca, kortej 5. Caddenin kaldırımlarından yürüme zorunda kalırken ellerde sadece iki Türk bayrağı varmış.

Bir sonraki yıl yürüyüş, maddi imkansızlıklardan tekrar yapılamamış, ancak 1982’den sonra Türk Amerikan Dernekleri Federasyonu’nun kararıyla düzenli olarak gerçekleştirilmeye başlanmış. Gün olarak da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramına en yakın Cumartesi seçilmiş.

Aslında New York’ta yaşayan hemen hemen her ulusa, eğer talep ederlerse böyle bir yürüyüş yapmasına izin veriliyor. Bu yürüşlerin amacı New York gibi çok kültürlü, çok uluslu bir şehirde “biz de varız” diyebilmek.

Ancak bu yürüyüşler sadece Türkiye’nin kültürünün tanıtılması değil, aynı zamanda Türklerin Amerikan siyasetine etki edebilmesi için önemli bir lobi çalışması olarak görülüyor artık. Nitekim, Türkiye’nin New York Başkonsolosu Ömer Önhon, yaptığı yazılı açıklamada Amerika’daki Türk toplumundan bu yıl 25’incisi düzenlenen geleneksel Tük Günü Yürüyüşü’ne katılmalarını istendi. Önhon, yürüyüşü, “ABD’de yaşayan Türk toplumumunun, bir yandan kimliğini koruma ve geliştirme, bir yandan da Amerikan toplum yapısıyla bütünleşme doğrultusundaki çabaları” olarak nitelendirdi.

Her yıl olduğu gibi bu sene de yürüyüş, New York’un ünlü Madison Caddesi ile 56. Sokak köşesinde başlıyor. New York, New Jersey ve çevre eyaletlerde yaşayan Türkler yoğun olarak katıldıkları yürüyüşe geçen sene 40 binin üzerinde insanın katılmış, kortejde de 115 grup yer almıştı. Bu sene de yine katıların sayısının yüksek olması bekleniyor. Yürüyüşe Amerika’da faaliyet gösteren 80 kadar dernek de destek veriyor.

Türkiye’den katılan resmi heyetin yanı sıra tanınmış sanatçılar Metin Şentürk, Ümit Sayın ve Zeynep Mansur da Amerika’daki Türklerle beraber yürüyecekler bugün. Yaklaşık iki saat sürecek yürüyüşün ardından halka ücretsiz konser verecek olan sanatçıların yanı sıra, Anadolu Ateşi’nin 40 dansçısı da bir gösteri sunacaklar. Ayrıca Brooklyn Belediyesi ile ‘Kardeş Şehir’ anlaşması imzalayan İstanbul’un Beşiktaş İlçe Belediyesi’ne ait Folklor Ekibi de yeralacak.

2 bayraklı, 150 kişilik bir yürüyüşten, binlerce kişinin katıldığı ve New York sokaklarını Kırmızı Beyaz renkleriyle bezeten geleneksel Türk yürüyüşlerine gelinmesi Amerika’daki Türklerin “Artık biz de bu ülkede varız” diyebilmesi açısından da çok önemli…

XS
SM
MD
LG