Erişilebilirlik

Washington'da Atatürk'ü Anma Töreni


Atatürk’ün doğumunun 125’inci yılı dolayısıyla Washington’da çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bunlardan biri, Amerika Atatürk Derneğinin Kongre binasında düzenlediği 19 Mayıs töreniydi... Törende bir konuşma yapan Amerika eski Meclis Başkanı Newt Gingrich, Atatürk’e hayranlığını dile getirdi. Barış Ornarlı'nın haberi.

Atatürk’ün doğumunun 125’inci yılı; Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla, Washington’da, Kongre Binasında bir tören düzenlendi. Amerika Atatürk Derneği tarafından düzenlenen törende, Amerika Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich bir konuşma yaptı.

Newt Gingrich, 20 yıl Kongre üyeliği; 1995 – 1999 yılları arasında da Temsilciler Meclisi Başkanlığı görevini yürütmüştü. Gingrich, 1994 yılındaki seçimlerde Cumhuriyetçilerin zafere ulaşmasında önemli rol oynamıştı. Amerika Savunma Politikası Kurulu ve Dış İlişkiler Konseyi üyesi olan Gingrich, aslen bir tarih profesörü... Atatürk’e hayranlığıyla tanınıyor...

Newt Gingrich, konuşmasında, Atatürk’ün askeri dehasını ve ileri görüşlülüğünü övdü ve liderlik vasıflarının inanılmaz olduğunu söyledi. Atatürk’ün Türk insanın çağdaşlaşması için çalıştığını vurgulayan Gingrich, Atatürk’ün felsefesini şöyle anladığını izah etti: ‘Bir toplum yaşamak istiyorsa, güçlenmelidir; bu toplum güçlenmek istiyorsa, çağdaşlaşmalıdır... Ve bu sadece bürokrasinin modernleşmesi; devletin modernleşmesiyle değil; halkın çağdaşlaşmasıyla gerçekleşebilir...”

Gingrich, Atatürk’ün, Türk insanın kendini yönetmesi ; daha fazla üretim yapması ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması için çalıştığını söyledi: “Sonuç neydi? 1918’de hayal bile edemezdiniz... Tarihinden ve geleceğinden gurur duyan insanlardan oluşmuş, modern bir ulus devlet kuruldu... Kendini yöneten, seçimler düzenleyen, iktidar mücadelesi veren bir toplum...”

Eski Meclis Başkanı Newt Gingrich, ‘Atatürk’ün sayesinde kendini yöneten, bağımsız Türk toplumu’ düşüncesine özellikle dikkat çekti... Gingirch, şöyle konuştu: “Türk hükümeti, Amerikan dördüncü piyade tugayının Türk topraklarından Irak’a girmesine izin veremediğinde, ben şaşırmamıştım. Çünkü biz, Türk toplumunu ikna edememiştik. Ben hep şöyle dedim: Modern dünyada, bizim Dışişleri Bakanımızın onların Dışişleri Bakanıyla konuşması yeterli olmuyor... Halkı ikna etmediyseniz, özgür bir toplumun seçtiği hükümetin adım atmasını bekleyemezsiniz. Yani, Atatürk’ün sayesinde oluşan bu gerçeğe saygı duymalısınız... Modern bir ülkede; bir demokraside, halkın iradesi önemlidir..."

Newt Gingrich, Amerika’nın Sesi’nin sorularını da yanıtladı. Türk insanına ve Atatürk’e büyük yakınlık duyan Newt Gingrich, Türk Amerikan ilişkileri konusunda şunları söyledi: “Türk Amerikan ilişkileri son derece önemlidir. Ben Atatürk’ün doğumunun 125’inci yılını kutlamak üzere buradayım. Bence bütün dünyanın Atatürk’ten edineceği dersler vardır. Modern Türkiye Cumhuriyeti, hukukun üstünlüğü ilkesinin bulunduğu; çağa ayak uyduran son derece önemli bir ülkedir. Bu nedenle, hem Amerika hem de Avrupa Türkiye’yle yakın ilişkiler içinde bulunmalıdır...”

Peki, ya ikili ilişkilerde yaşanan sorunlar? Eski Meclis Başkanı Newt Gingirch, şunları söyledi: "Bugün, yaşanan bütün sorunlara rağmen, bizleri birleştiren unsurlar, bizleri ayıran unsurlardan daha fazladır. Gerçek şu ki, terörle mücadelede başarıya ulaşacaksak; Ortadoğu’da demokrasiyi yayacaksak, bunu Türkiye’yle birlikte, Türk halkıyla omuza omuza yapabiliriz..."

Amerika Atatürk Derneği, Eski Meclis Başkanı Newt Gingrich’e bir de ödül verdi.

Bu arada, 19 Mayıs nedeniyle, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başkan George Bush, Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark ve Amerikalı Kongre üyeleri birer mesaj yayınladılar.

Başkan Bush mesajında şunları yazdı: “Mustafa Kemal Atatürk, özgürlük ve barış uğrunda cesur adımlar atmış, vizyon sahibi bir liderdi... Bugün Türkiye, başarılı, laik ve demokratik bir ülke olarak örnek oluşturuyor. Amerika, Türkiye’nin dostu ve müttefiki olmaktan gurur duyuyor.”

XS
SM
MD
LG