Erişilebilirlik

'Saldırıyı Kınıyoruz'


Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü, Danıştay'a düzenlenen silahlı saldırıyı kınadı. Örgüt’ten yapılan açıklamada, yapılan eylemin hiçbir şekilde haklı gösterilemeyeceği belirtildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Danıştay'a düzenlenen silahlı saldırıyı kınamak üzere yayınladığı basın bildirisinde “Türkiye’deki başörütüsü yasağı, kadınların dini özgürlüğünü kısatlayan bir uygulamadır. Ancak yapılan vahşi saldırı bu yolda verilen mücadeleyi hiçbir şekilde meşrulaştıramaz” ifadesine yer verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü 2005 yılı raporunda 70'in üzerinde ülkede insan hakları durumunu incelediği raporunda Türkiye’ye de yer vermişti. Uzun yıllardır Türkiye’yi yakından takip eden örgüt, son raporunda insan hakları konusunda Türkiye’nin büyük yol kat ettiğini belirtmiş, ancak 2005 yılı içerisinde bazı konularda gerileme yaşandığına dikkati çekmişti. Özellikle, ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’de büyük sorun yaşandığını vurgulayan raporda, baş örtüsü yasağına da değinilmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Avrupa ve Orta Asya’dan sorumlu bölge başkanı Holly Cartner ise Amerika’nın Sesi Radyosu’na şu açıklamalarda bulundu

“Biz Türkiye’deki başörtüsü yasağına karşıyız. Ancak bunun için yapılan hiçbir saldırı kabul edilemez. Danıştay’a yapılan saldırıları kınıyoruz” diyen Cartner, baş örütüsü yasağının Türkiye’de kadınların dini özgürlüğünü ve eğitim hakkını elinden aldığına inandıklarını belirtti.

Başörtüsü yasağına olduğu kadar, kadınların zorla kapatılmasına da karşı olduklarını ifade eden Holly Cartner, sadece Türkiye’de değil, Fransa’da da öğrencilerin okullarda dini sembolleri giymesini yasaklayan uygulamaya karşı olduklarını söyledi.

Holly Cartner, son yıllarda mahkeme kararlarının baş örtüsü yasağının sınırlarını iyice arttırdığını gözlemlediklerini de belirtti. Bunun, kendi örgütleri açısından büyük kaygı yarattığını söyleyen Cartner, ilk başlarda sadece üniversitelere ve devlet dairlerine müdahele eden yargının daha sonraları bunu kamu alanı dışındaki konulara da taşıdığını vurguladı. Türkiye’de yaşanan üzücü olayla bunun bir kez daha gündeme geldiğini ifade eden Cartner, okulda değil fakat okula giderken yolda başını örten öğretmenin anaokulu müdürü olamayacağı yönünde Danıştay kararının sözkonusu müdahelenin ne kadar arttığına önemli bir örnek teşkil ettiğini belirtti. Holly Cartner, baş örtüsü yasağının müdahele alanlarının arttırılmasında ordunun etkisi olduğuna inandıklarını da söyledi.

Cartner öte taraftan 1990 yılında öldürülen Profesör Bahriye Üçok ve 2001 yılında bıçaklanan Marmara Üniversitesi öğretim görevlisi Zekeriya Beyaz’ın da başörtüsü konularındaki görüşlerinden dolayı saldırıya uğradıklarına da dikkati çekti ve bu tür saldırıların kesinlikle kabul edilemeyeceğini vurguladı.

XS
SM
MD
LG