Erişilebilirlik

AB'den Sofya ve Bükreş'e Kötü Sürpriz


Avrupa Birliği, Bulgaristan ve Romanya’nın üyeliğiyle ilgili nihai kararı erteledi.

Birliğin yürütme organı Avrupa Komisyonu, erteleme kararını bu iki ülkeye idari ve adli reformları gerçekleştirmede daha fazla zaman tanımak için aldığını açıkladı.

Komisyon Başkanı Jose Manuel Borroso, Romanya ve Bulgaristan’ın hala 1 Ocak tarihine kadar Avrupa Birliği’ne girme şansı olduğunu, ancak gerekli koşulları yerine getirmezlerse, kararın 2008 yılının Ekim ayına kadar ertelenebileceğini söyledi.

Gerek Sofya gerekse Bükreş’in reformlar konusunda ağır ilerlemesini dikkate alan Komisyon, “2007’de üyelik için son bir ödev” verdi. Bu bağlamda Romanya’nın yerine getirmesi gereken dört, Bulgaristan’ın ise altı koşul var. Romanya’nın ödevi tarım ve vergilendirme alanlarındaki teknik konulardan ibaret olması nedeniyle biraz daha kolay. Bulgaristan’ı ise daha zorlu bir süreç bekliyor. Sofya, olumlu bir görüş için yolsuzluk, organize suçlar, zayıf yönetsel ve adli sistemle mücadele etmek durumunda. Tarım alanındaki eksikler de Bulgaristan’ın üstesinden gelmesi gereken sorunlar arasında yer alıyor.

Avrupa Birliği, bu iki ülkeyle ilgili kararını ekimde Komisyon tarafından gerçekleştirilecek kapsamlı teknik değerlendirmenin ardından verecek. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso “2007’de hazır olmak mümkün görünüyor. Ama bunu başarmak iki ülkeye kalmış,” diye konuştu. Kağıt üzerinde Bulgaristan veya Romanya’nın üyeliğini 2008 yılına erteleme ihtimali de açık tutuluyor. Kağıt üstünde bu ihtimal bulunsa da pratikte bu yönde bir eğilimin tercih edilmesi ihtimali oldukça düşük görülüyor.

Komisyon’un açıkladığı raporda uygulamada tatminkar bir tablo sergilemezlerse iki ülkenin üye olduktan sonra da ciddi sınırlamalar ve Avrupa fonlarından kesintilerle karşı karşıya kalabileceklerine dikkat çekiliyor. Tam üyelik müzakerelerine 2000’de başlayan Romanya ve Bulgaristan, hem siyasi hem de ekonomik alandaki reform sürecinde etkisiz kalmaları ve sürecin çok yavaş işlemesi nedeniyle 2004’te üye olamamışlardı.

Slovenya 'Euro' Yolunda

Bu arada Komisyon, Slovenya’nın ortak para birimi Euro kullanacak ilk yeni üye olması yönünde tavsiye kararı aldı. Maliye bakanları 11 Temmuz’da yapacakları toplantıda kararı onaylarsa Slovenya, Euro kullanan ilk eski Komünist ülke olacak.

XS
SM
MD
LG