Erişilebilirlik

Bush Ulusa Seslenecek


Başkan Bush bu akşam, halk arasında ve Kongre’de büyük tartışmalara yol açarak Amerikalıları bölen bir konuyu ele alacak. Yasa dışı göçmen akımı nasıl durdurulabilir ve sayıları 12 milyon olarak tahmin edilen kaçak göçmenlerin durumu ne olacak? Başkan konuşmasında bu soruna kapsamlı çözümler önerecek.

Washington’daki siyasi çevrelerin bir bölümü ‘kaçak göçmenler suçludur ve sınırlarda güvenliğin artırılması, bu soruna verilecek tek yanıttır,’ diyor. Bunun karşısında ise, ‘birçoğu topluma katılmış bulunan bu kadar çok sayıda insanı sınır dışı etmek kolay değildir, bu bakımdan kaçak göçmenlerin statüsünü yasal hale getirmekten başka çözüm yoktur,’ görüşü var.

Başkan Bush bu iki görüşün ortasında bir çizgide yer alıyor. Bush’un bu akşam yapacağı konuşmada Kongre üyelerini, ülkenin sınırlarını güvence altına alacak ve kaçak göçmenlerin, misafir işçi statüsüyle ülkede kalmasını sağlayacak bir orta yol izlemeye çağırması bekleniyor.

Beyaz Saray Bush’un, kaçak göçmenler sorununa çözüm getirebilecek yeni fikirleri değerlendirdiğini belirtti. Bu yeni fikirler arasında sınırları koruma görevine, Ulusal Muhafız birliklerinin de dahil edilmesi bulunuyor. Ulusal Muhafız’lar Amerikan ordusunun, ülke dışında değil fakat eyaletlerde görevli bölümü. Bu askeri kuvvet eyaletlerde ortaya çıkabilecek acil durumlarda devreye giriyor.

Ulusal Muhafızlar’ın çok küçük bir bölümü, ülkenin bazı bölgelerinde Sınır Devriye birliklerine yardımcı oluyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Steven Hadley bu destek görevinin daha da artırılabileceğini söyledi. CNN televizyonunda konuşan Hadley, bu yola gitmenin sınırları askerileştirme anlamına igelmeyeceğine işaret etti:

“Ulusal Muhafızları, Sınır Devriyelerini desteklemek amacıyla kullanmak yeni bir fikir değil. Bu iş zaten yapılıyor. Bu sınırların askerileştirilmesi anlamına da gelmiyor. Sivil bir kuruluş olan Sınır Devriye’sine yardımcı olunacaktır.”

Steven Hadley bazı Kongre üyelerinin binlerce Ulusal Muhafız askerinin Meksika sınırında görevlendirilmesi fikrine çok sıcak baktıklarını da kaydetti. Bunlar arasında yer alan Senato Cumhuriyetçi partili Çoğunluk Grubu Lideri Bill Frist de aynı CNN programında görüşünü şöyle dile getirdi.

“En azından bunu yapabiliriz. Sınırlarımızı güvenlik altına almak, devletimizin bize verdiği bir görevdir. Geçmişte çok başarısız olduktan sonra artık harekete geçmenin zamanı gelmiştir."

Buna karşılık Senato Adalet Komisyonu’nun Demokrat partili üyesi Patrick Leahy Ulusal Muhafızlar’a, Irak’ta görev vererek aşırı yüklenildiğini belirtti ve sınır güvenliğinin sivil görevliler tarafından sağlanmasını ve Ulusal Muhafızlar’ın bu işe karıştırılmamasını savundu.

“Ulusal Muhafızlar’a zaten aşırı görevler verdik. Şimdi de bu gücü Sınır Devriye kuvveti haline getirmeye çalışıyoruz. Kongre’nın Sınır devriye görevi için çıkarttığı fonları kullanarak bu güç kuvvetlendirilirdi. Ülke İçi Güvenlik Dairesi’ne bunu hatırlattığımız zaman da, kendilerinden cevap bile alamadık.”

Demokrat Senatör Leahy Başkan Bush’un soruna çok kapsamlı şekilde yaklaşma tutumunu övdü. Senato liderleri Beyaz Saray’ın kabul edebileceği bir göçmenlik reform yasa tasarısının birkaç hafta içinde hazırlanacağını belirtiyor.

XS
SM
MD
LG