Erişilebilirlik

12 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Ulusal Güvenlik Dairesi’nin milyonlarca Amerikalının telefon kayıtlarını topladığı yönündeki haberler, gazetelerin Bush yönetimine sert eleştiriler yöneltmesine yol açıyor. Washington Post, sadece terör zanlılarının değil, neredeyse bütün Amerikalıların telefon görüşmelerinin izlenmesinin söz konusu olduğunu belirtiyor ve bu uygulamanın yasallığını sorguluyor:

"Kongre, bir an önce Ulusal Güvenlik Dairesi’nin yürüttüğü iç istihbarat operasyonlarının tamamını inceleme altına almalıdır. Yaşananlar, Daire’nin neler yaptığı konusunda kapsamlı bilgi sahibi olmayan bazı senatörlerin, iyi niyetli bir biçimde, telefon konuşmalarını dinleme uygulamasını yasallaştırma yönündeki girişiminin yanlışlığını ortaya koymaktadır. Elbette, Amerika’daki anti terör faaliyetlerinin modern teknolojiyle uyumu sağlanmalıdır, ancak bunun sınırları ile denetim biçimleri de netleştirilmelidir. Bu da, Ulusal Güvenlik Dairesi’nin faaliyetleri konusunda kapsamlı bir Kongre araştırması yapılmadan mümkün olmaz."

USA Today ise Başkan Bush’un Ulusal Güvenlik Dairesi’nin uygulamalarını savunarak, “Bize güvenin, gerisini merak etmeyin” mesajı verdiğini belirtiyor ve konunun bu kadar basit olmadığını savunuyor. Telefon görüşmeleriyle ilgili toplanan verilerin nasıl ve hangi amaçla kullanılacağı konusunda belirsizlik olduğunu kaydeden gazete, uygulamanın suistimale açık olduğunu vurguluyor:

"Bush yönetiminin temiz duygularla hareket ettiğini varsaysak ve bu uygulamanın sadece terör şebekelerini açığa çıkartmaya yönelik olduğunu düşünsek bile, yine de ortada cevaplanması gereken bir çok soru var. Amerika’daki telefon görüşmelerinin kayıtlarıyla ilgili dev ve gizli bir veri bankası oluşturmak, sadece teröristleri etkisizleştirme çabasıyla açıklanamaz. Bu, Amerika’daki özgürlüklere zarar veren ve hepimizi tehdit eden rahatsızlık verici bir uygulamadır."

New York Times, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in Rus Parlamentosunda yaptığı konuşmayı değerlendiriyor. Putin’in Rusya’da nüfusun giderek azalması konusunu öne çıkarttığını hatırlatan gazete, bunun gerçekten de çok önemli bir sorun olduğunu belirtiyor. Yapılan yorumda nüfusun azalması ile demokrasi arasında bağlantı kuruluyor:

"Belki de alınması gereken önlemlerden biri de demokratik kurumları güçlendirmek olmalıdır. Eğer seçkinler arasındaki yolsuzluk ve açgözlülük biraz azaltılırsa, Putin Rusya’nın bölgedeki ağırlığını artırmak yerine, halkın yönetime daha fazla katılımını, zenginlikleri paylaşmasını ön plana çıkartırsa, alkol ve yoksulluk azalır ve daha büyük aileler ortaya çıkar. Elbette bunun bir garantisi yok, ancak Putin’in gündeme getirdiği önlemlerin aksine, bu yöntem şimdiye kadar hiç denenmedi."

Boston Globe Bush yönetiminin vergi indirimlerini sürdürme politikasının sadece zenginlerin işine yarayacağını öne sürüyor ve vergi mevzuatındaki düzenlemeler konusunda, Kongrenin pasif kalmasını eleştiriyor. Vergi indirimlerinin yatırımları artıracağı görüşüne katılmayan gazete, bu uygulamanın bütçe açığını daha da genişleteceği görüşüne yer veriyor:

"Bush gibi Reagan da vergi indirimi politikasını savunan bir başkandı. Ancak onun döneminde, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar çoğunluktaydı ve bu çoğunluk Reagan’a hükümetlerin faaliyetlerini sürdürebilmesi için ek gelir bulması gerektiğini hatırlatıyordu. Bush ise, vergi indirimi politikasını destekleyen bir Kongre çoğunluğuna sahip. Tabii ki, seçmenler bu uygulamaya “artık yeter” deyinceye kadar."

XS
SM
MD
LG