Erişilebilirlik

Gül: 'Fransa'nın Çıkarları Önde Gelecektır'


Türkiye, Fransa’daki Ermeni yasa teklifine tepki göstermeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Fransa’da Meclis’e sunulan yasa teklifiyle ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Gül, Fransa’yı kastederek “Bazen iç politikayla ilgili meseleler ülkenin büyük çıkarlarını zedeleyebiliyor,” dedi.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Anadolu Ajansı'na verdiği özel demeçte, Fransa'da Meclise sunulan, ''Ermeni soykırımının inkarının'' suç sayılmasını öngören yasa teklifiyle ilgili rahatsızlığı dile getirdi.

Konuya ilişkin önemli çalışmalar yaptıklarını söyleyen Gül, bu çalışmaların, kamuoyunu tahrik etmeyi amaçlamadığını, bir ülkenin ağır bir şekilde rencide edileceği böyle bir girişimin doğuracağı sonuçlar konusunda Fransa'yı vaktinde uyarmayı hedeflediğini belirtti.

Abdullah Gül ayrıca, Türkiye'nin Ottowa ve Paris büyükelçilerini Ankara'ya çağırarak, kendilerinden konuya ilişkin detaylı bilgi aldıklarını kaydetti. Görev yaptıkları ülkelerdeki Ermeni soykırımı tartışmaları nedeniyle görüşmeler yapmak için Türkiye'ye çağrılan, Paris Büyükelçisi Osman Korutürk ile Ottawa Büyükelçisi Aydemir Erman, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’la yaptıkları görüşmelerin ardından dün Ankara’dan ayrıldılar.

Açıklamasında ''Bu bir hükümet meselesi değildir, halkın meselesidir,'' diyen Gül, gerek sivil toplum örgütlerinin, gerekse iş adamlarının Fransa'da da böyle bir yasanın çıkmasının ilişkilere vereceği zarar konusunda kendi hükümetlerini uyardıklarını hatırlattı.
Gül, bir süre önce kendisinin de Fransız meslektaşı Blazy ile konuyu detaylı şekilde görüştüğünü belirtti.

''Gördüğüm kadarıyla Fransız hükümeti de elinden geleni yapıyor” diyen Dışişleri Bakanı, bazen iç politikayla ilgili meselelerin ülkenin büyük çıkarlarını zedeleyebildiğini, Fransa gibi bir ülke için Fransa'nın çıkarlarının önde geleceğini düşündüğünü söyledi.

Abdullah Gül’e, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin, Amerika'nın kendilerine Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde operasyon yapmayacağına dair güvence verdiği yönündeki açıklamaları da hatırlatıldı. Gül bunun üzerine, ''Türkiye'nin güvenliğiyle ilgili hiçbir şey dinlemeyiz. Ne gerekiyorsa onu yaparız'' dedi.

Yunanistan'ın Selanik kentinde sözde ''Rum Pontus soykırımı'' anısına anıt dikilmesi konusunda görüşlerini de açıklayan Gül, bunun Türkiye ile Yunanistan arasında dostane ilerleyen ilişkilere gölge düşürdüğünü söyledi.

Sözde ''Rum Pontus soykırımı'' anıtının dikilmesinin ardından, Türkiye'de sivil toplum örgütlerinin bazı girişimlerde bulunacağını ve Keşan'da Kurtuluş Savaşı'nda hayatlarını kaybedenler anısına bir anıt dikilmesinin kararlaştırıldığı bilgisini aldıklarını söyleyen Gül, karşılıklı olarak gelişecek bu tür girişimlerin kimseye yarar sağlamayacağını vurguladı.
XS
SM
MD
LG