Erişilebilirlik

Nejla Yatkın Yeni Gösterisiyle ABD Turunda


O Almanya doğumlu bir Türk. 10 yıl önce geldiği Amerika’da 2005’in en iyi 25 dansçısı arasında gösterildi. Nejla Yatkın, son gösterisinde kendisi gibi yaşam macerasını farklı ülkelerde sürdüren ünlü bir dansçıyı canlandırıyor: Mata Hari.

Gerçek adı Margaretha Geetruide Zella olan Mata Hari I. Dünya Savaşı sırasında yaşamış ünlü bir dansçı. Hollandalı asıllı Mata Hari’nin yaşamı ölümünden sonra birçok film ve kitaba konu oldu. Genç yaşta evlendiği asker kocasının görevi nedeniyle gittiği Doğu ülkelerinde mistik danslar öğrenen Mata Hari, Hollywood ve batı dünyasında büyük üne kavuştu. Ancak Mata Hari’nin hayatı her zaman renkli sahne ışıkları altında geçmedi. Güzelliği ve kıvrak danslarıyla birçok ülkede alkış toplayan Mata Hari, gittiği yerlerde nüfuzlu devlet yetkilileriyle yakın ilişkiler kurdu. Bu ilişkiler savaştan sonra genç sanatçının hayatına mal oldu. Almanlar adına casusluk yapmakla suçlanan genç kadın 1917’de Fransızlar tarafından kurşuna dizilerek idam edildi. Mata Hari’nin kısacık yaşamı yıllar geçtikçe efsaneleşti ve yanlızca casusluk tarihinin değil, dans ve sahne sanatlarının da unutulmaz ismi haline geldi.


Şimdi bu genç ve cazibeli kadının hayatı Türk asıllı sanatçı Nejla Yatkın’ın sahnelediği bir eserle ölümsüzleşiyor. Mata Hari’yi Yeniden Yaratmak adlı adlı gösteride, çocukluktan ölümüne kadar yaşadıkları, dostlukları, aşkları ve sanatçı kişiliğiyle Mata Hari’yi, Nejla Yatkın canlandırıyor. Tek kişilik gösterinin kareograflığını da üstlenen Yatkın, 2005’in görülmeye değer en iyi 25 dansçısından biri seçildi. Amerika’da profesyoneller için yayınlanan Dans dergisince bu ünvana layık görülen Yatkın, Newyork Times ve Washington Post’tan da olumlu eleştiriler aldı. Almanya doğumlu olan Nejla Yatkın, uzun yıllar Avrupa’nın değişik yerlerinde dans ettikten sonra Amerika’ya geldi.

Yatkın şöyle konuşuyor: "Ailem 1965’te Berlin’e göçtü. Ben Berlin’de doğdum, Berlin’de büyüdüm. Albert Einstein Fen Lisesi’ne gittim. Ondan sonra da Modern Dans konservatuarına gittim."

Almanya, İngiltere, Macaristan ve Rusya dahil birçok ülkede sahneye çıkan Nejla Yatkın, aynı zamanda üniversitede de sanat dersleri veriyor. Halen Maryland Üniversitesi’nde yardımcı profesör olarak görev yapan Yatkın’ın dansında kimlik arayışı ve çok kültürlülük öne çıkıyor. Nejla Yatkın’ın dansında işlediği temalar arasında, toplumsal dönüşüm ve yansıma da büyük yer tutuyor. Dans etmenin yanı sıra sahne kareografisi de yapan genç sanatçı Özge Övün'ün sorularını yanıtladı. Yatkın Amerika’ya gelişini şöyle anlattı: "Amerika’ya profesyonel dansçı getiren bir şirket beni davet etti. Sonra da buraya geldim. Dansımı çok beğendiler ve kalmamı istediler. Şimdi de kareografi yapıyorum ve sahnede dans ediyorum."

Nejla Yatkın’ın öğrencilerinden Sarah Levi, onun sadece dansçı olarak değil, kareograf olarak da çok başarılı olduğunu söylüyor. Levi’ye göre Yatkın, sadece sahnedeki dans figürlerini değil, bunları bütünleştiren ışık, ses ve dekoru da en ince ayrıntısına kadar düşünüyor ve bu da Yatkın’ın gerçek başarısını getiriyor.

Washington’da yaşayan Nejla Yatkın, son eseri için önümüzdeki aydan itibaren Amerika turnesine başlıyor. Nejla Yatkın’ın eserleri ve dansıyla ilgili ayrıntılı bilgiye sanatçının web sitesinden ( www.ny2dance.com ) ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG