Erişilebilirlik

11 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Ermeni soykırımı iddiası nedeniyle Türkiye ile Kanada ve Fransa arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginlik, NATO’yu da etkiliyor. New York Times’ın haberine göre Türkiye, Kanada Başbakanı Stephen Harper’ın soykırım ifadesini kullanmasına tepki olarak, Kanada’da yapılacak olan bir NATO tatbikatından çekildi. Gazetenin haberinde, Türkiye’nin Kanada büyükelçisini geri çağırdığı da hatırlatılıyor:

"Kanada’daki Türkiye büyükelçiliği yetkilileri, NATO tatbikatında kullanılacak altı savaş uçağı ile diğer uçakların geri çekildiğini doğruladı. Gelecek hafta başlayacak olan tatbikata, aralarında Amerika, Almanya, Fransa ve İngiltere’nin de bulunduğu dokuz ülkeden yaklaşık kırk uçak ve pilot katılacak."

İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad’ın Başkan Bush’a yazdığı mektubun yankıları da sürüyor. Washington Post, Ahmedinecad’ın yazdığı mektupta Batı’ya demokrasiden vazgeçmesi önerisinde bulunduğunu savunuyor ve Bush yönetiminin Tahran’la yeniden diyalog kurulması yönünde Avrupa’dan gelen öneriye destek vermesini eleştiriyor:

"İran’ın nükleer tesislerine yönelik askeri bir harekat, hem tehdidi ortadan kaldırmaya yetmeyecek hem de dünyayı karıştıracak gibi görünüyor. Bu nedenle, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını istemeyen ülkeler, yaptırımların ciddi bir alternatif oluşturduğunu açıkça ifade etmelidir. Bush yönetimi bu konuda ısrarcı olacağını söylüyor ancak Avrupalı yetkililerin kamuoyuna yansıyan açıklamalarında havuç politikası daha öne çıkıyor. İran ise müttefikler arasında çatlak yaratmaya çalışıyor. Ahmedinecad’ın yazdığı mektup da bu amacı güdüyor. Ahmedinecad, Batıyı dikkate almamanın bir maliyeti olmayacağını düşündüğü sürece, yeni önerilere vereceği cevap da eski cevaplarından farklı olmayacaktır."

USA Today ise İsrail-Filistin anlaşmazlığını değerlendiriyor ve Hamas hükümetine yönelik mali boykota rağmen, Filistin halkına destek amacıyla 100 milyon dolarlık mali yardım yapılması kararı alındığını belirtiyor. İsrail hükümetinin ve Hamas’ın izledikleri sertlik yanlısı politikalarla bir yere varamayacağını savunan gazete, doğrudan Filistin halkına yapılacak yardımın, Filistin topraklarında geniş çaplı bir kargaşayı önlemek amacı güttüğünü vurguluyor:

"Hamas da, Ehud Olmert liderliğindeki İsrail hükümeti de, birbirleriyle anlaşmadan kendi halklarına istikrar ve refah sağlayamaz. Toprak kazanmak için güç kullanma veya güç kullanma tehdidinde bulunma politikasından vazgeçmeleri - ve hem İsrailliler hem de Filistinliler arasında giderek kök salan barış isteğinin önünü açmaları gerekiyor. Yapılacak olan yardım, bu barış isteğini daha da artıracak ve belki de iki tarafın liderlerinin görüşlerini değiştirmesini sağlayacaktır."

Boston Globe Rusya’nın nüfusunun, doğum oranlarındaki azalma ve yaşam süresinin kısalması gibi nedenlerle 2050 yılında 100 milyonun altına düşeceğini yazıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in buna karşılık doğumları teşvik edecek, yasadışı alkol satışını önleyecek ve sağlık hizmetlerinin kalitesini artıracak önlemleri gündeme getirdiğini hatırlatan gazete, Rusya’nın yeniden büyük bir güç olabilmesi için siyasi alanda da adımlar atılması gerektiğini savunuyor:

"Rusya’nın yeniden canlanması için Kremlin, iktidar tekeline, medyayı denetim altında tutmaya ve dev enerji şirketlerinin devlet tarafından işletilmesine son vermelidir. Ayrıca kuvvetler ayrılığına dayalı bir denetim sistemi kurulmalı, sivil toplumun ve gerçek siyasi partilerin gelişimine izin verilmelidir. Rusya, Putin iktidarında yaşanan demografik çöküşün yanı sıra demokratik çöküşü de çözmek zorundadır."
XS
SM
MD
LG