Erişilebilirlik

El Baradey'den Diplomasi Çağrısı


Uluslararası Atom Enerji Dairesi Başkanı İran’la ilgili nükleer krize diplomatik çözüm bulunması çağrısını tekrarladı. Muhammed El Baradey Amsterdam’da yaptığı açıklamada BM Güvenlik Konseyi görüşmelerinin ertelenmesini memnuniyetle karşıladığını belirtti ve tüm tarafları uzlaşmacı davranmaya çağırdı.

El Baraday tarafların şu anda içinde bulundukları söz düellosuna son verecekleri konusunda umutlu olduğunu da kaydetti.

Amerika ve Avrupa Birliği, Güvenlik Konseyi’nden İran’ı uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmaya aksi halde yaptırımlar uygulamaya çağıran bir karar çıkartmak istiyor. Ancak bu ülkeler İran’ı nükleer programından vaz geçirecek bir ödün paketi hazırlanması amacıyla tasarı üzerindeki görüşmeleri geciktiriyor.

El Baradey, tarafların İran’ın sivil amaçlı nükleer enerji edinme hakkını tanıyan bir uzlaşma formülü bulabileceklerini umduğunu söyledi. Enerji Dairesi Başkanı ayrıca İran’ı uluslararası topluluğun kaygılarını giderecek güven arttırıcı önlemler almaya çağırdı.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ülkesinin nükleer programı konusunda Batı’yla devam eden anlaşmazlığı çözmek için Amerika dahil her ülkeyle diyaloga girmeye hazır olduklarını söyledi.


XS
SM
MD
LG