Erişilebilirlik

İsrail: Bakanlar Kurulu Toplandı


İsrail’de polis Batı Şeria’nın el Halil kentinde bir grup Yahudi yerleşimciyi zorla evlerinden çıkarttı.

Yahudi yerleşimciler geçtiğimiz ay, el Halil’deki üç katlı bir eve, Filistinli sahibinden satın alındığını iddia ederek yerleşmişlerdi. Filistinliler böyle bir satış olmadığını bildirdi ve İsrailli yetkililer belgelerin sahte olduğunu belirledi.

Yahudi yerleşimciler daha önce sözü edilen evin önünde gösteri düzenlemiş ancak gösteri polisin müdahalesiyle dağıtılmıştı.

Çıkan çatışmada 13 polis taşla yaralanırken, bazı Yahudi yerleşimciler tutuklandı.

Buarada Ehud Olmert’in başbakanlığında kurulan yeni İsrail hükümeti ilk toplantısını yaptı.

Bakanlar Kurulu Toplandı

Geçen hafta kurulan İsrail 31. hükümeti bugün ilk bakanlar kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

Göreve yeni başlayan bakanların tamamının katıldığı toplantıda konuşan başbakan Ehud Olmert konuşmasının ilk bölümünü eski başbakan ve Kadima partisinin kurucusu Ariel Sharon'a ayırdı.

İsrail’in yeni hükümeti ilk iş olarak yeni bütçeyi onayladı. Oybirliği ile kabul dilen bütçe İsrail yasalarına göre meclis oylaması için Knessete yollanacak. Eğer yeni bütçe 45 gün içinde meclisten onay almazsa kanuna göre hükümet düşüyor İsrail’de.

Bütçe görüşmelerinin ardından göreve yeni gelen bakanlar kısa konuşmalar yaptı ilk bakanlar kurulu toplantısında. İlk sivil savunma bakanı olması ve tecrübesinin bulunmaması nedeniyle tartışmaların hedefi olan işçi partisi lideri ve savunma bakanı Amir Peretz Filistinlilere İsrail’de çalışmaları için verilen izinlerin sayıca arttırılacağına değindi ayrıca ilk icraatı olarak Filistin İsrail arasındaki kontrol noktalarından geçişlerin kolaylaştırılması talimatını verdiğini ifade etti.

İsrail’de günün bir diğer önemli maddesi ise İsrail medyasında çıkan Hamas'ın Filistin devlet başkanı Mahmut Abbas'a bir suikast planı düzenlediği yolundaki haberler oldu. Sunday Times'ın haberine göre İsrail Mahmut Abbas'ı Hamas tarafından planlanan bir suikast planı olduğuna dair uyarmış ancak haber hakkında ne İsrail hükümetinden ne de Filistin devlet başkanının ofisinden bir açıklama gelmedi. Ancak Gazze'de bir basın toplantısında konuşan Filistin yönetimi dışişleri bakanı Mahmut Zahar konu hakkındaki soruları "Times’ın haberi ucuz haberciliktir" seklinde cevapladı.

XS
SM
MD
LG