Erişilebilirlik

Erdoğan Ahmedinejad'la Görüştü


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bir araya geldi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başlayan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın 9'uncu toplantısına Türkiye'yi Başbakan Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde yapılan zirveye, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai de katılıyor.

Zirve toplantısının ardından, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la Başbakan Erdoğan bir araya geldi. Bu görüşme, iki lider arasındaki ilk temas oldu. Erdoğan- Ahmedinejad görüşmesinin detayları henüz basına yansımadı ancak, görüşmede İran'ın nükleer programı ile bölgesel güvenlik konularının gündeme geldiği tahmin ediliyor. Ankara’nın da yakından izlediği İran ve Batı arasındaki nükleer programla ilgili gerginlik konusunda, Erdoğan İran liderine “şeffaf olun” mesajını ileteceğini söylemişti.

Geçtiğimiz hafta Ankara’ya gelen Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’a uluslararası toplumun çağrılarına uyması gerektiğini Türkiye’nin de aktardığını ve İran konusunda Türkiye ile Amerika’nın aynı görüşleri paylaştıklarını bildirmişti. Ankara İran’la yaşanan problemin diplomatik yollarla çözülmesi gerektiğini düşünüyor.

Önümüzdeki hafta başında başkente gelmesi beklenen, İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani’ye de benzer mesajlar verilmesi ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile işbirliği yapılması gerektiğinin söylenmesi öngörülüyor.

XS
SM
MD
LG